17 oktober: chaos?

13 oktober 2013 in Blog, Macro-economie, Wereld

Maar …  niemand gelooft dat het zover komt.  De shutdown van de federale overheidsdiensten duurt nu al 13 dagen en zoals verwacht krijgen de Republikeinen de schuld in de schoenen geschoven. Gematigder leden van deze partij beginnen zich nu te distantiëren van de radicale Tea Party-activisten die elk compromis met de Democraten afwijzen.

Niettemin, op zondagavond als dit geschreven wordt, is er nog geen oplossing in zicht, ondanks allerlei geruchten die op internet circuleren. Op dit moment lijkt het meest waarschijnlijke  een “tijdelijke” verhoging op het laatste moment van het schuldenplafond dat enkele maanden rust geeft. In de tussentijd moet er dan voor  debt ceiling en shutdown een oplossing worden gevonden. De Amerikanen noemen dit  kicking the can down the road, ofwel de oplossing van het probleem wordt voor je uitgeschoven. Kortom, uiteindelijk schieten we niets op met dit resultaat.

De kans op een default van de Amerikaanse overheid is heel erg klein, maar als het gebeurt dan zijn de gevolgen enorm groot. Hoe kan een belegger of vermogensbeheerder hiermee omgaan? Eigenlijk niet. Als een particuliere belegger ervan overtuigd is dat deze unieke gebeurtenis zich zeker zal voordoen, dan kan hij zijn portefeuille hierop inrichten, hetgeen nog moeilijk genoeg is (goud kopen?).  Voor allen die dit niet denken, zijn er weinig alternatieven dan hopen dat er een oplossing voor het schuldenplafond komt.  Wel kunnen er scenario’s worden uitgewerkt voor de periode na 17 oktober.

Ondertussen komen de derde kwartaalcijfers binnen. Macro-cijfers uit Amerika zullen schaars zijn, maar de bedrijfsresultaten kunnen ook een goede indicatie van de stand van de economie geven. Alcoa dat vorige week de spits afbeet, gaf een optimistisch geluid af. Bij ons komt ASML als eerste met 3e kwartaalcijfers. Deze en de vooruitzichten moeten goed genoeg zijn om de grote koerswinst van het aandeel te kunnen ondersteunen.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl