Abbott Laboratories

29 oktober 2015 in Blog, Ondernemingen

 

 Pedialyte  Elecare  EAS

 

Abbott Laboratories is een duurzaam groeiaandeel dat weer in de gratie van de beleggers komt

Tot deze zomer werden de grote beursgenoteerde Amerikaanse ondernemingen, die hun activiteiten strategisch wereldwijd hebben gespreid, doorgaans positief gewaardeerd op de beurs.

Ze werden hoger gewaardeerd  vanwege hun internationale expansie en focus op de emerging markets (“EM”). Door onder meer de vertraging van de economische groei in China en de valutaonrust in de opkomende economieën, bleven de aandelenkoersen van een aantal van deze bedrijven de laatste maanden achter bij de markt. Een sterke dollar en een forse daling van de EM-valuta’s zijn hier mede debet aan.

Abbott

Bron: VWD

Abbott Laboratories is een voorbeeld van een duurzaam groeiaandeel dat de afgelopen maanden  uit de gratie was.  Dit Amerikaanse farmaciebedrijf is wereldwijd in meer dan honderdvijftig landen actief in verschillen takken van de gezondheidszorg. Het betreft met name consumentenproducten, breed gespreid over voedings-supplementen, diagnostiek, medische apparatuur – zoals medicijn-afgevende stents-  en generieke medicijnen. Meer dan de helft van de omzet wordt buiten de VS gerealiseerd. De onderneming is met eigen distributie- en productiecapaciteit goed vertegenwoordigd in de belangrijke groeimarkten als India, China en Brazilië.

Met een historie van meer dan honderd jaar is Abbott marktleider op het gebied van de zeer winstgevende medische voeding. Dit is de belangrijkste divisie, die een derde van de totale omzet van Abbott genereert. Deze divisie is gericht  op babyvoeding en (vloeibare) voedingssupplementen voor kinderen, ouderen en ziekenhuispatiënten. Evenals Danone heeft Abbott twee jaar terug te kampen gehad met (onterechte) imagoschade in het babyvoedingssegment. Van deze terugval in China heeft Abbott zich goed weten te herstellen.

Momenteel is de belangrijkste motor voor de omzetgroei de sterke posities in zogenaamde “‘branded generics”. Dit zijn medicijnen waar geen patenten meer op zijn gevestigd en die onder eigen merknaam worden verkocht. Door recente overnames is deze divisie nu volledig op de EM gericht. Een duidelijke strategische keuze. De generieke medicijnen in de VS & Europa werden aan de Amerikaanse branchegenoot Mylan verkocht.

Op woensdag 21 oktober jongstleden presenteerde Abbott haar kwartaalcijfers die er positief uitzagen. De meeste  activiteiten lieten groeicijfers boven de 5% zien. Met name de stijging van de omzet van generieke medicijnen met ruim 40% viel op. Autonoom groeide het omzetvolume met meer dan 7,4% dankzij de stijgende verkopen in de opkomende landen. Door ongunstige valuta-effecten steeg de omzet in het derde kwartaal met slechts 1,4%. De netto winst steeg in deze periode met ruim 7% naar 580 miljoen dollar. Deze winststijging is mede te danken aan de verdere verbetering van de operationele marges en door lagere grondstoffenprijzen. Volgens de analisten kan Abbott de komende jaren door kostenreductie en efficiency haar brutomarges die nu rond de 27% liggen, aanzienlijk verhogen.

De onderneming verwacht dit jaar een winst van circa 2,15 dollar per aandeel. Voor volgend jaar verwachten de analisten een winst van 2,45 dollar per aandeel. Met een beurskoers van 42 dollar betekent dit een koers/winst verhouding van 18,5. In vergelijking met haar directe beursgenoteerde concurrenten is Abbott hiermee redelijk gewaardeerd.

Abbott heeft het laatste decennium, dankzij haar stabiel stijgende cash flow, een  goed trackrecord opgebouwd als groeiaandeel. Het dividendrendement bedraagt thans 2,2%. Ook het dividend stijgt jaarlijks structureel met 5 tot 10%. Verder valt de zeer sterke eigen vermogenspositie op. Dit betekent dat er voldoende financiële ruimte is voor interessante overnames.

Conclusie

Abbott is een redelijk gewaardeerd groeiaandeel met een duidelijke focus op consumentenproducten voor de EM. De kernactiviteiten draaien goed. De onderneming heeft thans te kampen met een sterke dollar en zwakke EM valuta’s. Abbott  kan profiteren van het economisch herstel en de stijgende bestedingen van de opkomende middenklasse in deze regio’s. Mede door een verdere efficiencyverbetering en de stroomlijning van haar activiteiten kan de winstgroei versnellen.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Kunnen wij u helpen? Bel Castanje vermogensbeheer op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl