Amerika, Binck Bank, CSM, DSM en nog veel meer cijfers


Een overall beeld geeft de eerste schatting op donderdag van de Amerikaanse BBP-groei over het eerste kwartaal. Het laatste kwartaal van 2010 was de groei 3,1% en in de eerste weken van 2011 werden de nieuwe verwachtingen al omhoog geschroefd tot 4%. Inmiddels is het duidelijk dat het eerste kwartaal veel lager zal uitkomen, misschien op de helft of nog lager. Het slechte weer speelt een rol, maar de vraag is ook of de consument nog in voldoende mate zijn steentje bijdraagt. En dan wordt niet bedoeld dat er een groter deel van de gezinsinkomsten aan hogere benzineprijzen is opgegaan. Het cijfer voor het consumenten vertrouwen in de V.S. dat vrijdag wordt bekend gemaakt kan onze indruk completeren dat de fut er een beetje uitraakt. Op vrijdag komt ook het vertrouwen van de Europese consument aan bod. De economische groei in het Verenigd Koninkrijk komt woensdag aan bod: deze economie kent echter zijn eigen specifieke problemen. (Zie England: an “unhappy economy”).

Dinsdag komen Binck Bank en Imtech met hun resultaten. Beide het beste jongetje in hun klas, maar natuurlijk in een heel andere categorie. Binck spreidt haar vleugels uit in Europa en heeft weinig last van verkeerde uitzettingen in de PIG-landen. Imtech weet met zijn innovatieve oplossingen een steeds grotere rol op het gebied van duurzaam bouwen te vinden. De hogere grondstoffenkosten lijken voor dit bedrijf juist goed uit te pakken.

Vanaf het midden van de week komen de grotere bedrijven aan bod. Op woensdag DSM: zijn na de uitstekende cijfers van AKZO de verwachtingen hier niet te hoog opgeblazen. Bij DSM en CSM (ook woensdag) vooral de vraag in hoeverre hogere kosten kunnen worden doorgerekend aan de eindgebruiker. De hoge verwachtingen die de markt heeft van Purac, de bioplastic van CSM lijkt ook al in de prijs verwerkt.Tankopslagbedrijf Vopak heeft ook onze volle aandacht. Donderdag: Shell, Randstad, Unilever, Exxon, Dow en farmareus Merck.

Op vrijdag vooral macro-nieuws, bijvoorbeeld de detailhandelsverkopen in Duitsland over maart en de persoonlijke inkomens en uitgaven in de V.S. over maart.

En o ja, de Federal Reserve komt deze week nog bijeen om over de rente te praten. Maar met het einde van de monetaire verruiming – Quantitative Easing 2 – op komst, zal er met de rente wel niets gebeuren. Maar als echte FED-watchers zullen wij de toelichtende woorden van voorzitter Ben Bernanke op een goudschaaltje wegen.

effectivefedfundrate_20110425

 

Het zou ons niets verbazen als er ook wat krokodilletranen worden vergoten over de lage dollar die het bestrijden van de inflatie zal gaan bemoeilijken. Vergeet ook niet dat China niet langer deflatie uitvoert, maar juist inflatie exporteert. Maar daarover een volgende keer.

dollar_tradeweighted_20110425

Dollar: handelsgewogen

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
17 april 2011

Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

  

franke_wf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl