Als Amerika niest …

17 oktober 2010 in Blog

 

 

 

… wordt Europa niet langer verkouden.

 

De laatste keer dat deze stelling werd verkondigd, was in 2008 toen de huizencrisis in Amerika opkwam en de gedachte bestond dat Europa daar geen last van zou hebben. Uiteindelijk is dat wel anders uitgepakt.
Als de V.S. in een double dip terecht komen, lijkt de kans op een verkoudheid voor de rest van de wereld wel kleiner geworden. De kanalen waarlangs de verkoudheid zich kan verspreiden – van de financiële en bancaire stromen en van de handelsstromen – zijn kleiner geworden. En de Amerikaanse problemen zijn specifieker geworden, bijvoorbeeld de consumenten die op hun handen blijven zitten als gevolg van de voortdurende huizenproblematiek en de hoge werkloosheid.
Het Europees herstel leunt echter zwaar op dat van Duitsland, dat als exportmotor ook bijvoorbeeld Nederland meetrekt. Echter door de aanzwengelende Amerikaanse geldpomp verzwakt de dollar. Uiteindelijk zal dit, bij een verdere dollardepreciatie, ook gevolgen hebben voor de Duitse concurrentie-positie in China en de rest van Azië en de opkomende markten. Via dit mechanisme kan het herstelmomentum in Europa weer teloor gaan.

 

De dreigende valuta-oorlog met de V.S. en China als belangrijkste kemphanen is na een mislukt overleg in IMF-verbanf nu hoog op de agenda gezet van de komende G20-vergadering op 11/12 november a.s.

 

De conclusie die internationale organisaties als IMF en OESO inmiddels trekken is dat het herstel in de industrielanden nu op zijn hoogtepunt is en dat in 2011de BBP-groei lager zal uitkomen.

 

 

 

 

 pondperdollar

 

 

yenperdollar

 

 

zwfrankeperdollar

 

 

 

 

Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

 

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
18 oktober 2010

 

 

vermogensbeheerder franke burink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl