Amerika vs Europa

5 mei 2013 in Blog, Macro-economie, Wereld

Gaat het straks dankzij de Fed zoveel beter, dat de hele wereldeconomie uit het slop wordt getrokken? Of andersom, zijn de moeilijkheden in Europa zo groot dat ook een economische grootmacht als China hier last van krijgt (zoals sommige cijfers al indiceren)en uiteindelijk ook Amerika mee omlaag trekt?.

Hieronder worden Amerika en Europa (= eurozone) met elkaar vergelijken aan de hand van een aantal indicatoren.  Eerst de economische groei in de breedste zin (reële groei t.o.v. vorige kwartaal):

zz united-states-gdp-growth mei2013

zz euro-area-gdp-growth mei2013

Europa lijkt maar niet uit die dip te kunnen komen. Schuldencrisis en bezuinigingen zijn hier de sleutelwoorden.

In de maakindustrie – industriële productie – is het beeld niet anders (procentuele verandering j-o-j):

zz united-states-industrial-production mei2013

zz euro-area-industrial-production mei2013

Ook de burger in de Verenigde Staten heeft vertrouwen herwonnen, waar dat in ons continent nog maar mondjesmaat het geval is:

zz united-states-consumer-confidence mei2013

zz euro-area-consumer-confidence mei2013

Alhoewel in vergelijking met alle andere post-recessie periodes in Amerika het herstel in werkgelegenheid tegenvalt, is dit nog steeds veel beter dan in Europa.

zz united-states-employed-persons mei2013

zz euro-area-employed-persons mei2013

Voor het Amerikaanse herstel is wel een prijs betaald o.a. in de vorm van een snel oplopende staatsschuld. Maar het plaatje in Europa ziet er maar iets beter uit.

zz united-states-government-debt-to-gdp mei2013

zz euro-area-government-debt-to-gdp mei2013

De onderbesteding in Europa komt naar voren in het lopende rekening-overschot. Maar als de V.S.  in de toekomst dankzij het schaliegas deels zelfvoorzienend zijn op energiegebied, dan zou ook de Amerikaanse lopende rekening kunnen gaan plussen.

zz united-states-current-account-to-gdp mei2013

zz euro-area-current-account-to-gdp mei2013

Uit bovenstaande grafieken kan natuurlijk niet worden afgeleid welke beweging nu sterker is, het Amerikaanse herstel of de Europese misère en welke de grootste invloed zal hebben. De wereld zit ingewikkelder in elkaar met een Aziatische regio die een eigen dynamiek vertoont en – sinds kort – Japan waar een nieuw monetair experiment wordt ondernomen met een onzekere uit komst. Ook de energiekosten (“olieprijs”) is een factor die gewicht in de schaal legt. En wat hier wordt gepresenteerd als “Europa” is in werkelijkheid een samenvoegsel van 17 zeer verschillende economieën.  Hierboven had ook een grafiekvergelijking kunnen staan van Duitsland vs de rest van de eurozone, met de vraag of Duitsland als locomotief kan fungeren.

Kortom onze “plaatjes” geven niet meer weer dan een momentopname in de economische ontwikkeling van twee economische superblokken. Als het waar is dat aandelenmarkten een half tot een heel jaar vooruitkijken en een groei zien die economen nog niet zien, dan zijn de koersstijgingen begrijpelijk. Maar beurzen hebben zich eerder vergist (2007!). Wij profiteren blijmoedig van de stijging in 2013, maar er blijven ons inziens teveel beren op de weg in Europa om niet voorzichtig te blijven en de vinger aan de pols te houden.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl