Bakkie troost, DE koffie of Griekse retsina

10 juni 2012 in Blog, Nederland, Ondernemingen

automatisch een aandeel DE Master Blenders toegekend. De introductiekoers van het aandeel is nog niet bekend en ook verdere financiële gegevens moeten wij ontberen. Ons oordeel over de aantrekkelijkheid van dit nieuwe aandeel schorten wij dan ook op tot we wat meer weten. En met de zware wedstrijden tegen Duitsland en Portugal voor de boeg kan er misschien eerst iets sterkers op tafel komen.

 saralee

 

Grafiek: koers Sara Lee. Bron. VWD

In groter verband speelt nog steeds de schuldencrisis. Spanje heeft nu de stap genomen om steun te vragen bij het Europese noodfonds om de kwetsbare Spaanse banken te versterken. De omvang van het hulpbedrag zal naar verwachting meer dan € 40 mrd bedragen. Volgens sceptici zou het uiteindelijke bedrage wel 2 ½ keer zo hoog kunnen uitvallen, als straks onder streng EU-toezicht de boeken helemaal open op tafel moeten komen. Gezien de omvang van de vastgoedcrisis in het land zou mij dat niets verbazen. Positief is in elk geval dat er hulp wordt gevraagd, dat die is toegezegd en dat er nu naar een serieus herstelplan kan worden gewerkt.

Van groot belang zijn ook de Griekse verkiezingen op 17 juni. De optie van de linkse Syriza-partij – schuldenovereenkomst heronderhandelen, lees veel minder betalen en wel in de euro blijven – lijkt niet haalbaar. Weliswaar is de Grexit nu algemener als mogelijkheid aanvaard, als het zover komt, zal het toch een schrikeffect hebben. Vooral de manier waarop het land dan eventueel zal uittreden  – of eruit worden “gegooid”  – zal van grote invloed zijn op het sentiment op de beurzen. Ongetwijfeld zullen de Grieken zelf a.s. zondag een glas retsina drinken, de traditionele Griekse wijn met harssmaak, die de noorderlingen meestal maar matig bevalt.  Wij kiezen deze week liever voor de volle Spaanse rioja-smaak.

griekserente_20120610

Grafiek: Griekse kapitaalmarktrente Bron: VWD

Verder de komende vijf werkdagen weinig bedrijfscijfers en relatief weinig macro-economisch nieuws met op woensdag wat conjunctuurindicatoren in de V.S. en op vrijdag de Amerikaanse inflatiecijfers.

Franke J. Burink

Castanje Vermogensbeheer
10 juni 2012

frankeburink_contact


Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl