De bal ligt bij Italië

7 november 2011 in Blog, Europa, Macro-economie

De grootte van de overheidsschuld met 120% van het BBP is niet het enige probleem, maar speelt wel een steeds belangrijker rol op de financiële markten. De schuld wordt voor een groot deel door de Italianen zelf gefinancierd en de rentebetalingen op de schuld kunnen nog worden opgebracht. Maar als de perceptie dat het meevalt, dreigt te veranderen, dan dreigt er gevaar.  Dat gevaar is het duidelijkst zichtbaar bij de opslag die Italië moet betalen bij staatobligaties ten opzichte van Duitsland.

In onderstaande grafiek – de zogenoemde yieldcurves voor vier landen – wordt het rendement op staatsleningen vanaf 0 t/m 30 jaar vergeleken. De bovenste lijn is Italië, dan volgt Spanje, dan Frankrijk en onderaan Duitsland, het land met de laagste kapitaalmarktrentestanden. Italië betaalt voor een lening met een resterende looptijd van 10 jaar 6,15%, dat is 4,36% meer dan Duitsland.

bondsyields_vierlanden

Italië in zes grafieken

Hieronder laten we een aantal grafieken zien van Italië, met direct daaronder de vergelijkbare Nederlandse grafiek.

Allereerst de overheidsschuld als percentage van het bruto binnenlands inkomen. Bij Italië 120%. Er wordt wel gezegd dat een land bij een percentage boven de 90% in de problemen komt. Nederland is boven de EMU-norm van 60% gekomen.

italy-government-debt-to-gdp

 

netherlands-government-debt-to-gdp

Overheidstekorten: ook in de betere jaren is Italië er niet in geslaagd het overheidstekort echt terug te dringen

italie_ohtekort

nederland_ohtekort

Italë heeft enkele grote industrieën die zich op de wereldmarkten kunnen meten, maar het land als geheel is niet productief genoeg: de economische groei blijft achter. Flexibilisering van de arbeidsmarkt en het opbreken van monopolies zijn hier de middelen die moeten worden toegepast.

itali_bbp_2000-2011

nederland_bbp

Dit komt ook tot uiting in de lopende rekening-cijfers. Ondanks een grote toeristenindustrie kent Italië tekorten..

italie_lr

nederland_lr

Dankzij de ECB loopt de Italiaanse inflatie redelijk in de pas met de rest van de eurozone, maar toch telkens slechter dan de noordelijke landen.

italie_inflatie

nederland_inflatie

Kortom, er is nog veel werk aan de winkel.

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
6 november 2011

frankeburink_castanjevb_2

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl