Beleggingsresultaten eerste kwartaal 2013

14 april 2013 in Historisch rendement

In Europa is het relatief gezien redelijk rustig op de financiële markten, ondanks de problemen in Cyprus die spaarders overal in Europa deden huiveren en de politieke impasse in Italië. De vraag naar een stabiele, hervormingsgezinde regering in dit land en ook de benodigde bankensteun in Slovenië (Slovenië: de volgende dominosteeen?) zijn onderwerpen die de eurozone binnenkort kunnen gaan beroeren.
Mondiaal gezien is de uitwerking van het uiterst expansieve beleid in Japan van belang. Premier Shinzo Abe wil $ 117 mrd meer uitgeven en zijn nieuwe gouverneur van de Centrale Bank, Haruhiko Kuroda, “zet de geldpersen aan” (Japan: opblazen die ballon!). Een oplopende NIKKEI en een dalende yen is het eerste resultaat.
Voor ons beleggingsteam dus genoeg om in de gaten te houden in het tweede kwartaal.

N.B. Vermogensbeheer is maatwerk. Resultaten van Individuele portefeuilles kunnen dus afwijken van die van de hier gepresenteerde modelportefeuilles als gevolg van instapmoment, speciale wensen enz.

Zeer Offensief

zeeroffensief 2013 q1

offensief 2013 q1

Onze twee offensieve portefeuilles hebben het met een rendement van resp. 3,9% (zeer offensief) en 3,7% (offensief) beter gedaan dan hun respectievelijke benchmarks (3,35 en 2,7%).  Aan het eind van het eerste kwartaal was resp. 74% en 67% van de portefeuille in aandelen belegd. Individuele namen die in het bijzonder bijdroegen aan het resultaat: Bayer (opnieuw), Essilor, L’Oreal, AbbVie, Colgate, Pepsico, IBM, Nestlé en Novartis).

Neutraal

neutraal 2013 q1

In onze neutrale en in de twee defensieve portefeuilles werd de looptijd van de obligaties (duration) verder terug gebracht. Een nieuwe positie werd ingenomen in Sparinvest Value Bond 2016, een maturity fonds in High Yield obligaties die loopt tot december 2016.
De performance van de neutrale portefeuille was 2,2% in het eerste kwartaal  (benchmark 1,7%) en ultimo maart was 46% van de modelportefeuille in aandelen belegd.

(Zeer) defensief

zeerdefensief 2013 q1

 

defensief 2013 q1

Modelportefeuille “Defensief”  presteerde +1,2% (benchmark 0,7%) en “zeer defensief” -0,5% (benchmark 0.13% eerste kwartaal).  Nog steeds blijft het een zeer moeilijke opgave voor de beleggers om geschikte vastrentende vervangingen te vinden voor uitgelote obligaties.
In onze defensieve portefeuilles hebben wij voor resp. 11 en 19% van de portefeuille aandelen in depot.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl