Bernanke helpt Obama (nog) niet

24 juni 2012 in Blog, Macro-economie, Wereld

Dit wil zeggen dat er opnieuw voor $ 267 mrd aan Amerikaanse treasuries met een resterende looptijd van maximaal 3 jaar worden verkocht en treasuries in de range van 6 – 30 jaar gekocht. In de column You twist so fine van september jl. wordt deze operatie uitgelegd. Per saldo moet de lange rente omlaag worden gebracht c.q. gehouden, maar er vindt geen monetaire verruiming plaats.

De financiële markten waren teleurgesteld. Bernanke houdt overigens de deur open om dat wel te doen “als de omstandigheden dat vereisen”. En het lijkt erop dat het nodig is. De laatste reeks van economische cijfers uit de V.S. kennen te weinig positieve signalen om enthousiast te worden over de vooruitzichten. Zo gaf de Philly_Fed index, een regionale indicator voor het zakensentiment voor de tweede keer een significante daling aan (-16,6).De detailhandelsomzet daalde in mei, net als in april, met 0,2% m-o-m. Het consumentenvetrouwen van de Universiteit van Michigan daalde naar 74,1 in juni, het laagste niveau sinds december.
Ook in de industrie daalde de productie in mei (-0,1%).

De grafieken hieronder laten een wat langer beeld zien, die aantoont dat het beleid de economie wel uit de crisis van 2008 heeft geholpen, maar dat het herstel daarna niet structureel was en nu weer weg lijkt te zakken. De consensus mikt op een economische groei van circa 2% in 2012 voor de Verenigde Staten. Als er niet spoedig een verbetering komt, lijkt ons dat te hoog gegrepen. Zeker omdat er geen enkele ruimte is om de budgettaire bestedingen op te voeren: een begrotingstekort van 10% van het BBP ligt weer in het verschiet!

Voor de komende week consumptiegegevens op de rol: consumer confidence op dinsdag en income en spending op vrijdag, terwijl voor de industrie de orders voor duurzame goederen voor mei op woensdag worden gepubliceerd.

us_busconfidence

us_nonfarmpayrolls

us_consconfidence

us_gdpgrowth_2012q1

us_budget_2000

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl