Waar blijft dat herstel nou?

9 februari 2014 in Blog, Europa, Macro-economie

 wachten 20140209

Deze week zal er in de stroom macro-cijfers die op de financiële markten afkomen extra aandacht zijn voor de groeicijfers van de eurozone. A.s. vrijdag komen de eerste schattingen voor de economische groei in 2013. De Europese aandelenbeurzen namen vorig jaar al een flink voorschot op het einde van de crisis en de terugkeer naar normale groei- en winstcijfers. Zo steeg de MSCI Europa-index met 18%.

Maar niet alleen voor beleggers en vermogensbeheerders zijn de BBP-cijfers van belang. Ook de ECB bij monde van bank president Mario Draghi gaf aan dat deze cijfers cruciaal zijn voor het denken van de bank.  Afgelopen week bleven de beleidsmakers nog op hun handen zitten. Nadat het ruime monetaire beleid jarenlang aanleiding heeft gegeven tot waarschuwingen voor oplopende inflatie en zelfs hyperinflatie, is het sentiment omgeslagen.

Het inflatiecijfer voor de eurozone is onder de 2%-grens gevallen en recentelijk zelfs onder de 1%. Zie grafiek.

euro inflatie 2014 febkopie

Er is dan ook al gewezen op een “deflatie-scenario” met dalende prijzen, zoals dat jarenlang in Japan van toepassing was. Dit angst-scenario lijkt wat overdreven, maar gezien de aandacht die ook vanuit de ECB hieraan wordt gegeven, kunnen wij er toch niet aan voorbij gaan.

Er zijn ook wel andere aanwijzingen die een afnemende groeikracht indiceren. Op monetair gebied is er een duidelijke vertraging aan de gang. De jaar-op-jaar groei van M3 (een brede maatstaf voor de geldhoeveelheid) vertraagde naar 1% (in november 1,5%) en het laagste groeicijfer sinds september 2010. Ondertussen bleef de kredietverlening aan de private sector ongewijzigd op -2,3% j-o-j staan, een all-time low. De leningen aan niet-financiële bedrijven krompen met € 3 mrd in december (- € 14 mrd november), terwijl de hypothecaire kredietverlening aan huishoudens ook kromp (- € 4 mrd) en de consumptieve kredieten slechts weinig stegen (+ € 2 mrd).

De reële economie liet in de afgelopen periode een gemengd beeld zien. In de dienstensector vielen de Purchasing Managers Index-cijfers wat tegen,  de industriële kant deed het beter en  de vertrouwensindicatoren scoorden hoger.

De wereld buiten Europa helpt niet echt mee het optimisme te voeden. Amerikaanse werkgelegenheidscijfers waren zwak, maar dit werd toegeschreven aan het extreem koude weer dat daar heerst. Misschien dat de nieuwe Fed-president Yellen a.s. dinsdag een nieuw licht op de situatie laat schijnen.
Ook China zakt verder weg (zie mijn laatste column: Het jaar van het Struikelende Paard) en in andere opkomende landen is de valutacrisis geen echt positief teken.

Kortom, de bal wordt weer bij Draghi gelegd. Deze zal zeker niet meteen handelen, maar pas bij de volgende beleidsvergadering in maart in actie komen. Een verdere verlaging van de officiële rente van 0,25% naar nog lager heeft geen zin Er wordt  geroepen om een monetaire stimulering á la de Fed of de Bank of Japan (quantitative easing). De ECB zal dit – zeker met één oog op de ideeën van het Duits Bundesverfassungsgericht – niet snel doen.

Het meest voor de hand lijkt dan ook een  wait and see benadering van de monetaire beleidsmakers in Frankfurt. Alleen een  acute crisis – bijvoorbeeld een downgrading van Italië’s kredietwaardigheid naar junk status a.s. vrijdag door Standard & Poor’s – zou hierin verandering kunnen brengen.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl