Cypriotische “oplossing” erger dan de kwaal?

17 maart 2013 in Blog, Europa, Macro-economie

Natuurlijk is de financiële sector van Cyprus uit zijn krachten gegroeid met een totaal aan bankbalansen van meer dan 800% van het BBP.  Door de blootstelling aan de Griekse schulden werden verschillende banken zwaar getroffen. Het eiland heeft de hulp ingeroepen om de banken te redden. Maar een bail-out zou tegelijk beteken dat de rijke Russische spaarders, die hun zwarte geld op Cyprus hebben gestald uit de wind zouden worden gehouden.

De reddingsoperatie voor Cyprus kost € 17 mrd, op te hoesten door de 16 andere eurozone-landen. De “oplossing” die dit weekend is gevonden, vermindert de rekening met € 6,5 mrd.  Een eenmalige heffing van 9,9% boven de € 100.000 voor spaargelden die vallen onder het depositogarantiestelsel, maar ook een heffing van 6,75% voor iedereen die minder dan € 100.000 op een spaardeposito heeft staan! En dit zijn niet alleen rijke Russen! Als goedmakertje worden er aan de getroffen spaarders aandelen uitgedeeld van de banken die in problemen zijn.

De keuze die nu door de Europese ministers van financiën is gemaakt, is bijzonder selectief. Bank-obligatiehouders blijven buiten schot en zo ook de buitenlandse bezitters van Cypriotische staatsschuld. Maar de kleine binnenlandse spaarder zal tenminste 6,75% moeten inleveren. Deze selectiviteit is nog bij geen enkele andere herstructurering in Europa vertoond. Het lijkt makkelijk en goedkoop om de rekening vooral bij de grote groep buitenlandse deposanten te leggen, maar dit zal  ongetwijfeld repercussies hebben, voorzien en onvoorzien, die de genoemde € 6,5 kosten-vermindering gedeeltelijk of geheel teniet zullen doen.

De betrouwbaarheid van Europa wordt opnieuw op het spel gezet.  Voor de buitenlanders: The Economist wijst er op dat bijvoorbeeld in Letland – dat in 2014 tot de eurozone wil toetreden – ook veel Russisch geld is gedeponeerd. Europa zal  ongetwijfeld rondbazuinen dat het geval Cyprus uniek is en het model niet van toepassing op andere landen. Als gedupeerde Rus zou ik daar toch niet op vertrouwen en de allocatie van mijn liquiditeiten in Europa gaan heroverwegen.

Maar ook de Europese spaarders zelf, met name in de perifere landen van de eurozone, zullen zich opnieuw gaan beraden. Welke zekerheid is er nog als het thuisland van jouw bank geld nodig heeft.  Er is met de bail-in van de deposanten bij de Cypriotische banken een precedent geschapen, die kan leiden tot nieuwe angst  bij spaarders en beleggers.

Een groot deel van de politiek-economische inspanningen na 2008 is erop gericht om het besmettingsgevaar (“contagion”) van omvallende Europese banken in te dammen. Er wordt hard gewerkt aan het tot stand brengen van een Europese Bankenunie. Daarbij komen alle Europese banken onder één toezichthouder, delen alle banken in de garantstelling van elkaars spaargelden (een Europese stroppenpot) en komt er één ’resolutiemechanisme’ voor het geval een bank om dreigt te vallen. De uiteindelijke bedoeling is dat de belastingbetaler nooit meer hoeft op te draaien voor het redden van een bank. Maar de bankenunie is er nog niet en de mechanismes zijn nog niet op hun plaats.

Wij zullen de komende dagen zien of de deal van dit weekend tot onrust onder de spaarders leidt. In het ergste geval nemen zij hun gelden contant op – dan ontstaat alsnog een bankrun – en/of worden de safe havens van Europa (bunds, Zwitserse frank) weer opgezocht. Als dat zo gebeurt, dan was het middel erger dan de kwaal en kan Europa weer opnieuw beginnen.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl