De inflatie komt eraan

6 februari 2011 in Blog

Bij de twee ronde van monetaire stimulering in de V.S. in het najaar van 2010 – Quantitative Easing 2 – zijn de waarschuwingen talrijker geworden. De Federal Reserve Board onder leiding van Ben Bernanke heeft ook expliciet aangegeven dat het verhogen van de inflatieverwachtingen van het publiek één van de belangrijkste doelstellingen van de actie was. Door het opkopen van US Treasuries door de Fed wordt de financiering van het Amerikaanse begrotingstekort vergemakkelijkt en tegelijk spreidt zich een tsunami van dollars over de V.S. en de wereld.

 

Vermogensbeheerders waarschuwen dat hogere inflatie (verwachtingen) en groeiherstel zullen leiden tot een stijging van de kapitaalmarktrentes en dat dus de koersen met name van de overheidsobligaties zullen dalen. Door de Europese schuldencrisis was met name het rendement op Duitse en Nederlandse staatsleningen toch al flink gedaald.

Langzamerhand zien we bijna wereldwijd een aantrekken van het algehele prijsniveau. Merkwaardigerwijs is dat in de V.S. zelf nog nauwelijks het geval. Zie grafiek. Dit hangt vooral samen met de nog steeds tegenvallende werkgelegenheidsontwikkeling. Een uitbundige consumptiegroei zit op deze basis niet waarschijnlijk.

 us_inflation

In de eurozone waar het beleid van de ECB al langzaam wat minder stimulerend wordt, zien we inmiddels een euro-inflatiepercentage van boven de 2%. Gaat president Trichet van de ECB binnenkort ingrijpen? Zoals altijd zijn de meningen bij de specialisten hierover verdeeld. Wij hebben de indruk dat de Europese financieringsrente wel zal worden verhoogd, maar niet agressief. Omdat ook de bezuinigingsoperaties van de overheden in 2011 op gang komen, heerst er een houding van wait-and-see.

inflatie_euroarea

Wij hebben hier onlangs aandacht besteed aan de situatie in “unhappy England”. Daar stagneert de groei en koerst de inflatie richting 5%. Ook hier gaan de beleidsmakers ervan uit dat het een tijdelijk fenomeen betreft.

Wereldwijd wordt de prijsdruk gevoed door stijgende voedsel- en energieprijzen vanaf medio 2010. De afgelopen week kwam de prijs van ruwe olie weer boven de $ 100. De Centrale Banken hebben het met name hierover als ze spreken over het gevaar dat hogere energieprijzen tot hogere lonen en prijzen leiden: het zgn. tweede ronde effect. Maar ook de andere grondstoffen- en voedselprijzen versnellen.
Er is ook aangetoond dat bij hogere olieprijzen de vraag naar biobrandstoffen stijgt en daarmee de prijsdruk vergroot.

Hieronder staan een aantal grafieken met de futureprijzen van deze commodities.

 crudeoil

rijst

 

sojabonen

cacao

copper

Hogere voedselprijzen in de opkomende economieën leiden ook tot hogere prijzen voor hun exportprodukten. En dat zijn de importprodukten die dan in het Westen ook duurder worden.
Leidt dit alles onvermijdelijk tot een situatie met oplopende inflatie? Het zou te ver gaan om dit nu al te voorspellen. Er zijn tegenkrachten die de prijsstijgingen kunnen matigen, o.a. het beleid – monetair en budgettair – in Europa en de BRICS’s.

We zullen hier in de komende periode verder aandacht aan schenken.

   Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

 Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
6 februari 2011

franke_wf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl