Deutschland: Einzelgänger?

22 augustus 2010 in Blog

 

De slaafse navolging door Europa is toch wel opvallend, omdat deze week vanuit Duitsland het bericht kwam dat de Bundesbank de verwachte BBP-groei voor dit jaar naar boven bijstelde naar 3%. De Duitse KvK deed er later in de week nog een schepje bovenop met een voorspelling van 3,4%.

 

Twee vragen kunnen we hierbij stellen. 1) Ontwikkelt Duitsland zich echt zo sterk dat het zich kan losmaken van de Amerikaanse malheur (te hoge begrotingstekorten, laag consumentenvertrouwen, ineffectief monetair

beleid, enz.)? Het zou denk ik op voorhand voorbarig zijn om een “Alleingang” van Duitsland c.q. Europa te verwachten. De laatste keer dat we dit verwachtten was in 2008 toen de V.S. al duidelijk op een recessie afstevenden onder invloed van de huizencrisis en in Europa nog geen vuiltje aan de lucht scheen. Die hoop werd hard de bodem ingeslagen. Een belangrijk verschil met toen is dat de Duitse motor nu vooral loopt op de export naar de opkomende markten, met name China en dat daar nog sprake is van een substantiële daling van de economische activiteit. De dynamiek van de Duitse binnenlandse sectoren laten echter nog wel wat te wensen over.

2) Duitsland heeft niet alleen te maken met een verzwakkende Amerikaanse economie, maar ook met de rest van Europa, met name de situatie in Zuid Europa, waar lang niet zo veel wordt geprofiteerd van de exportvraag uit Azië en Latijns Amerika. De vraag is dan of de Duitsers de rest van de eurozone mee omhoog trekken of juist mee omlaag gezogen worden het moeras in? Ik denk dat deze vraag nog niet beantwoord kan worden.

Het is duidelijk dat de bezuinigingsprogramma’s in alle eurozone-landen op korte termijn de groei kunnen aantasten, maar met een voortvarend beleid kan er een vertrouwensherstel komen, dat zorgt dat de moeilijke periode korter kan uitpakken dan gedacht. Positief is dat de soberheidsprogramma’s in een paar knoflooklanden goed lijken aan te slaan,

De komende maanden zullen duidelijkheid verschaffen over deze twee vragen. Mochten Duitsland, c.q. Europa het hoofd boven water kunnen houden, dan zou de dollar wel eens het kind van de rekening kunnen worden.

Deze week wordt er een heel scala aan economische cijfers bekend gemaakt, die de markten flink in beroering kunnen zetten:

USA

Tue, 24. 16:00 Existing home sales
Wed, 25. 14:30 Durable goods orders
Wed, 25. 16:00 New home sales
Fri, 27. 14:30 GDP, qoq
Fri, 27. 14:30 Core PCE
Fri, 27. 15:55 U. of Michigan consumer confidence

Europe

Mon, 23. 09:00 FR: PMI Manufacturing Aug.
Mon, 23. 09:00 FR: PMI Services Aug.
Mon, 23. 09:30 GE: PMI Manufacturing Aug.
Mon, 23. 09:30 GE: PMI Services Aug
Mon, 23. 10:00 EUR: PMI Manufacturing Aug.
Mon, 23. 10:00 EUR: PMI Services Aug.
Mon, 23. 16:00 EUR: Consumer confidence Aug.
Tue, 24. 11:00 EUR: Industrial orders, mom Jun
Tue, 24. 15:00 BE: Business confidence Aug.
Wed, 25. 10:00 GE: ifo business climate Aug.
Wed, 25. 10:00 GE: ifo current assessment Aug.
Wed, 25. 10:00 GE: ifo business expectations Aug.
Thu, 26. 10:00 EUR: Money supply M3, yoy Jul
Fri, 27. ~ GE: Consumer prices, mom Aug.
Source: Bloomberg

Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

vermogensbeheerder franke burink

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl