Zijn we door de bocht? Er is nog oud zeer!

3 februari 2013 in Blog, Macro-economie, Wereld

En op 7 februari a.s. zal de nieuwe Gouverneur van de Bank of England, Mark Carney, zijn nieuwe doelstellingen bekend maken, ongetwijfeld ook monetaire stimulering inhoudende. Het tijdperk waarin de Centrale Banken zich alleen maar bezig hielden met het onder controle houden van de inflatie, is voorbij.

De enige die nog niet echt meedoet is ECB’s Mario Draghi.  Weliswaar hebben de woorden van Super-Mario een grote impact gehad ( “We will do everything …”, maar feitelijk is het wachten op steunaanvragen van Spanje en/of Italië, zodat dan het instrument van OMT-transacties kan worden ingezet (Zie bijvoorbeeld: Onder voorwaarden zonder limieten). Het water stroomt naar het laagste punt en het gevolg is dat alle munten verzwakken ten opzichte van de euro.  In onze vorige Actuele Visie hebben wij daarover geschreven (Valutaoorlogje?).

Vooralsnog hebben de Europese beurzen hier niet onder geleden. De Europese muntstijging is nog te recent en nog niet ver genoeg doorgestegen om de concurrentiekracht uit het verleden teniet te doen. Maar mocht dit blijven voortduren, dan zullen de Duitse exportondernemingen wel de gevolgen gaan ondervinden. Overigens zijn er ook signalen dat Spaanse en Italiaanse exporteurs  door het afgedwongen matigingsbeleid ook op hun gebied weer een concurrent van de Noordelijke EU-landen aan het worden zijn.

Het groeiend vertrouwen wereldwijd blijkt uit de oplopende tarieven op de kapitaalmarkt:

us-10j_20130201

Grafiek, Amerikaanse 10-jaars rente

In de V.S. heeft de 10-jaars rente op overheidspapier inmiddels voor het eerst sinds 25 april vorig jaar de 2,0%-lijn aangetikt. Ook in Europa nemen wij afscheid van die absurd lage rentes. Hieronder het rendement op 10-jaar Nederlandse Staat.

nl_10j-20130201

Zal door dit herwonnen vertrouwen – Draghi spreekt van “positive contagion”- de weg naar herstel nu definitief zijn ingezet?

Door de macro-economische bril die wij meestal ophebben, zijn wij toch heel voorzichtig en zien wij nog heel wat oud zeer langs de kant van de weg liggen. Het zijn (de bekende) problemen in de V.S. en Europa die altijd weer kunnen opspelen:
– De fiscal cliff is dan wel vermeden, maar het blikje is – zoals de Amerikanen dat noemen – alleen maar verder geschopt. Echte bezuinigingen moeten nog plaatsvinden en nu al merkt Joe Sixpack het in hogere belastingafdrachten. De indicatoren voor het consumentenvertrouwen dalen sterk: de komende cijfers voor de daadwerkelijk gezinsuitgaven en inkomsten zijn bepalend. Het gevaar bestaat dat de Amerikaanse consument het laat afweten. De cijfers die uit de industrie en de dienstensector komen gaan op en neer: wel zeer positief zijn de laatste banencijfers en de opwaartse herziening van oudere werkgelegenheidsindicatoren;
– De hervorming en bezuiniging in Zuid Europa moet worden voortgezet en dat gaat met politieke strubbelingen gepaard. In Italië staan er verkiezingen voor de deur en – wat niemand had verwacht – Berlusconi gaat misschien een comeback maken. Hij heeft de Italianen € 4 mrd beloofd uit te betalen en misschien vallen de kiezers hier wel voor. Een nieuwe eurocrisis kan dan zo opvlammen.;
– De val en de nationalisatie van SNS Bank in Nederland laat zien dat ook in de financiële sector alle leed nog niet is geleden;
– Het spannendst beschouwen wij de situatie in Japan. Ondanks een megaschuld van de overheid – 220% van het BBP – worden er toch nu voor enorme bedragen nieuwe uitgaven gepland. Dit is een uniek experiment met een ongewisse uitkomst.  Tot nu toe hebben de financiële markten er luchtigjes over gedaan en premier Abe het voordeel van de twijfel gegeven.

Wij zullen in de loop van 2013 zien welke kant wij opgaan. Castanje vermogensbeheer blijft in haar beleggingsbeleid positief gestemd, maar wij hebben een open oog voor de risico’s en staan klaar om in te grijpen als dat nodig mocht zijn.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl