Doordobberen

22 september 2013 in Blog, Macro-economie, Wereld

Afgelopen woensdag kwam bij de persconferentie na de vergadering van het beleidscomité van de Federal Reserve de aap uit de mouw: de verwachte  tapering van het monetaire beleid laat nog even op zich wachten. Wat houdt dat in?
Na de 2008-crisis hebben de monetaire beleidsmakers een drieledig instrumentarium opgebouwd: als eerste werd de korte rente richting nul procent gemanipuleerd (0,25%). Als nieuw instrument kwam de  forward guidance in beeld: dit is een poging om de economie te stimuleren door duidelijk aan te geven dat ruime beleid lang zal worden volgehouden. En daar werd ook een duidelijk getal bij genoemd: de werklossheid moest tot ten minste 6,5% dalen, als ten minste de inflatie onder 2,5% bleef.

Tenslotte werden er langlopende activa opgekocht, obligaties, waardoor ook de kapitaalmarktrente kon dalen. De verwachting was dat aan de maandelijkse opkoop van $ 85 mrd aan Amerikaanse treasuries vanaf september langzaam een einde zal worden gemaakt.

De vooraankondiging van deze zgn. tapering in mei zorgde er al voor dat op de financiële markten de lange rente – niet alleen in de VS – fors opliep en dat ondermeer kapitaal uit opkomende markten wegspoelde. Wij hebben hierover gerapporteerd in Tapering en de EUR/USD.

Maar blijkbaar vinden de dame en de heren het in het Federal Open Market Comitee het nog te vroeg om het beleid wat af te zwakken. Weliswaar blijft het werkloosheidspercentage dalen, maar dat is toch vooral toe te schrijven aan het grote aantal Amerikanen dat zich niet langere meldt bij de arbeidsbureau’s  en zich terugtrekt van de arbeidsmarkt.  De bank heeft zelf ook de groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld: 2,0 tot 2,3% in 2013, 2,9 tot 3,1% voor 2014 en 3,0 tot 3,5% voor 2015 (voor Amerikaanse begrippen superlaag).
De snelle rentestijging van de afgelopen maanden heeft ook de belangrijke huizenmarkt beïnvloed. In eerste instantie namen het aantal transacties/hypotheekaanvragen snel toe: dit zijn burgers die nog net van de huidige tarieven willen profiteren. Bij hogere rentestanden haken veel huizenkopers af. Een belangrijke overweging voor Bernanke c.s.

Kortom, opa Amerika is wel weer op de been, maar hij heeft nog wel een rollator nodig en een ondersteunende hand van een verzorger, want anders valt ie weer om.

usfed-sum

Grafiek: de balans van de Fed is na al die Quantitative Easings drie keer zo groot geworden.

Een extra “probleempje”  in Amerika is de a.s. nieuwe vechtronde rond het begrotingstekort. Voor 1 oktober moeten Republikeinen en Democraten het weer eens worden over een verhoging van het schuldenplafond. Zoals gewoonlijk staan zij weer als kemhanen tegenover elkaar.

In Europa is het beeld niet anders. Ook hier vertoont de economie weer leven: zie Europa uit het dal: koersen omhoog? ECB-president Mario Draghi heeft ook al gewaarschuwd voor al teveel optimisme en dat er een kans bestaat dat wij weer in een crisissituatie terugvallen.

Een recent plaatje over de ontwikkeling van de kredietverleing in Europa laat zien dat vanuit het commerciële financiële systeem nog te weinig ondersteuning komt voor de reële economie in Europa.

eu-credit-growth

Kortom de ontwikkeling van de afgelopen weken laat zien dat wij al te groot enthousiasme wat moeten temperen. Het gaat economisch gezien beter, maar een groei-explosie hoeft niet te worden verwacht. Maar ook een eendje dobbert uiteindelijk naar de overkant.

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl