De ECB weet het ook niet meer

10 november 2013 in Blog, Europa, Macro-economie, Wereld

weetniet

Op dit moment praten de Chinese communistische leiders in Beijing achter gesloten deuren over vergaande hervormingen. De tweede economie ter wereld kan hierdoor ingrijpend veranderen, maar de maatregelen zullen slechts mondjesmaat tot de buitenwereld doorsijpelen.
Ook in het Westen zullen de effecten op termijn merkbaar zijn, maar voorlopig hebben wij genoeg aan onze eigen problemen.

Deskundigen zien het bekende licht aan het eind van de tunnel in Europa en zelfs in Nederland mogen wij volgend jaar weer economische groei verwachten (ABN AMRO Bank is daarbij het meest optimistisch met een groei verwachting van 0,5% voor 2014). Ook DNB-directeur Klaas Knot voelt dat het  beter gaat. De Europese aandelenbeurzen stijgen in anticipatie hierop naar recordhoogtes. Maar waar in de Verenigde Staten de economische indicatoren in doorsnee verbeteren –het laatste banenrapport was met 200.000 nieuwe banen 2x zo goed als verwacht – houden in de euro-zone mee- en tegenvallers elkaar in evenwicht en zal de BBP-groei volgend jaar niet meer dan 1,1% bedragen.

Niettemin maakte Mario Draghi, president van de ECB, afgelopen donderdag bekend de herfinancieringsrente met een kwartje te verlagen tot 0,25%. Hij voorziet een voortgezette periode van lage inflatie die ook bij een economisch herstel onder de 2% zal blijven. Het laatste Europese inflatiecijfers was 0,7% in oktober t.o.v. dezelfde maand een jaar eerder (1,1% in september). Met name lagere energieprijzen droegen aan de daling bij.

euroinflatie october2013

Grafiek: inflatie in de eurozone.

Het verhaal van Draghi ademt een sfeer van angst; angst voor een deflatie-scenario in Europa. Draghi wijst ook op de dalende kredietverlening aan het bedrijfsleven:  in september nam de kredietverlening  aan het niet-financiële bedrijsleven opnieuw af,  met 2,7% j.o.j. Volgens Sylvester Eijffinger, hoogleraar monetaire economie in Tilburg:  “de lage inflatie kent een structurele achtergrond. De eurozone herstelt van twee recessies, een korte en diepe in 2009 en een langdurige in de afgelopen twee jaar. Sindsdien is de werkloosheid fors opgelopen, kampt het bedrijfsleven met onbenutte productiecapaciteit en wil het herstel maar niet doorzetten. Die combinatie van structurele factoren maakt de angst voor langduriger deflatie groter dan ooit tevoren sinds de komst van de euro.”

De lagere ECB-rente zal in economisch opzicht geen verschil maken. Het bekende gezegde  “je kan een paard wel naar de bron leiden, maar je kan hem niet dwingen te drinken” is hier van toepassing. De Europese monetaire autoriteiten zullen andere instrumenten moeten inzetten om de boel op gang te krijgen. Er wordt vanuit verschillende kanten wel gepleit voor een grootschalige opkoop van Europese staatsobligaties zoals in de VS, waar maandelijks $ 45 mrd aan treasuries en $ 45 mrd aan hypothecaire leningen door de Federal Reserve worden opgekocht.
Het is zeer onaannemelijk dat dit in Europa gaat gebeuren, al was het alleen maar omdat er sprake is van 17 verschullende markten voor staatsobligaties. Ook de Duitsers zullen zich hier met man en macht tegen verzetten.
Voorlopig rest de ECB dan ook niets anders dan met een touwtje tegen de economie te duwen in de hoop dat ie in beweging komt. Europees herstel zal toch vooral vanuit de rest van de wereld moeten komen, misschien wel uit China.

usinflatie october2013

Grafiek: inflatie in de VS

chinainflatie oktober2013

Grafiek: inflatie in China

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl