Economie door de bocht

5 december 2010 in Blog

Wat heeft ECB-president Trichet nu eigenlijk gedaan? Niets meer dan wat verbaal vuurwerk (“Önderschat de kracht van de euro-landen niet!”) en de bestaande faciliteit om onbeperkt liquiditeiten aan commerciële banken te verlenen werd verlengd tot april 2012. Met name voor de banken in de zwakke landen (Griekenland, Ierland en Portugal) is dit de enige manier om aan voldoende middelen te komen.

 

Het ECB-optreden is echter in omvang kinderspel vergelijken met dat van de Amerikaanse Federal Reserve – waarmee overigens niet gezegd is dat het beleid in de V.S. beter is – Gezien de onrust in de markt en de twijfel of de bezuinigingsmaatregelen in Portugal en Spanje wel voldoende hout snijden, lijkt het een kwestie van tijd voordat de regeringsleiders weer bij elkaar moeten komen om een uitbreiding van de European Stabilisation Facility te bespreken. Ook het IMF pleitte dit weekende voor uitbreiding.

 

Dit alles verhindert bijna het zicht op de reële economie. Twee weken geleden bevestigde een tweede schatting dat de economie In Duitsland in het derde kwartaal met 0,7% op kwartaalbasis is gegroeid, na de al zeer sterke 2.3% in het tweede kwartaal. De samenstellende componenten lieten zien dat de binnenlandse bestedingen ondanks de lichte groeivertraging, goed op peil bleven. Ook de exportgroei bleef op peil.
De indicatoren die daarna over het consumenten- en productenvertrouwen (Ifo-index op recordhoogte) en ontwikkelingen in de industrie werden bekend gemaakt, bevestigden dit positieve beeld.
Hoewel Nederland economisch nauw verbonden is met Duitsland kunnen wij dit land toch niet bijbenen. De Nederlandsche Bank verwachtte, bij monde van directeur Lex Hoogduin, deze week voor Nederland een economische groei van rond de 1,7% voor 2011 en 2012.

 

Ondanks de negatieve groeicijfers in de periphere landen zal de eurozone volgend jaar en in 2012 toch nog met rond de 1,5% kunnen groeien. Maar dit staat bij de veronderstelling dat Duitsland het inderdaad zo goed blijft doen. Onder andere een stabiele ontwikkeling van China is daarbij een voorwaarde.

 

De Verenigde Staten hebben de afgelopen maanden ook weer betere cijfers laten zien. Het consumentenvertrouwen steeg weer en dat vertaalde zich ook in stijgende bestedingen: november personal income +0,5% en personal spending +0,4%. De verkopen na Thanksgiving – vooral bij de internetwinkels – leiden tot tevreden gezichten bij de detailhandelaren.
Echter, twee tegenvallende componenten in de maandelijkse cijferbrij zorgen ervoor dat wij nog niet staan te juichen en zeker nog geen fundamenteel herstel in de V.S. zien:
– de groei van de werkgelegenheid is nog veel te laag. In november kwamen er 39.000 banen en de werkloosheid steeg van 9,6% naar 9,8%.  Er is uitgerekend dat een halvering van de werkloosheid in vijf jaar een maandelijkse banengroei van 325.000 zou moeten vereisen. Dit lijkt ondenkbaar: ook in goede tijden kwam de banen maar zelden drie maanden achter elkaar boven de 300.000;
– de huizensector vertoont geen structurele verbetering: er staan nog teveel huizen leeg, de prijzen stijgen niet, er worden te weinig bestaande huizen verkocht, de nieuwbouw trekt nauwelijks aan en – last but not least – de problematiek van de hypotheekschulden van de burger is nog niet opgelost.

 

huizeninbrand

Al met verwachten wij voorlopig geen grote bijdrage van de V.S. aan de mondiale groei.

 

Concluderend zijn er dus in de industrie-landen meer positieve signalen dan een halfjaar geleden. Het is echter nog te vroeg om te constateren dat we “door de bocht zijn” en dat er geen kans meer is op een nieuwe recessie.

 

 

 

 

Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

 

 

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
5 december 2010

 

franke_wf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl