Euro tussen crisis en recessie

8 januari 2012 in Blog, Europa, Macro-economie, Wereld

Binnen het mondiale beeld speelt ook het macroplaatje de Amerikanen in de kaart. Zoals gebruikelijk zijn de cijfers van de inkoopmanagers voor de grote economieën alweer verschenen: zie tabel. Deze geven een indicatie van de verwachte economische activiteit.

Tabel. Ontwikkeling inkoopmanagersindex (PMI)

 

November

December

Verenigde Staten

52,7

53,9

Eurozone

46,4

46,9

China

47,7

48,7

Japan

49,1

50,2

V.K.

47,7

49,6

 

Wat opvalt is dat de PMI in alle regio’s stijgt, maar dat de index alleen in de V.S. en Japan boven de 50 uitkomt. Dit is de grens tussen groei en krimp.  Andere indicatoren bevestigen dit beeld in de afgelopen periode. Zo is het aantal banen in Amerika wederom volgens verwachting gestegen, terwijl de werkloosheid tot 8,5% terugliep, alhoewel wel kanttekeningen bij deze getallen kunnen worden gezet. In Europa is onder andere het beeld van consumptieve uitgaven zwak. Duitsland blijft de sterkste economie, maar ook hier zijn regelmatig tegenvallers in de data-massa te zien.
Gezien de enorme bezuinigingen die in bijna alle eurozone-landen op stapel staan, zal de Europese economie in de eerste helft van 2012 zeker in recessiestand blijven. De concensusverwachting is nu dat – mits er een oplossing voor de schuldencrisis komt – in de tweede helft van 2012 weer een Europese groei mag worden verwacht.

Verwachtingen ABN AMRO Bank Economisch Bureau

BBP-groei (in%)

2011e

2012e

Verenigde Staten

1,7

1,7

Eurozone

1,5

-0,8

Japan

-0,7

2,2

China

9,3

8,4

V.K.

0,9

0,5

 

Wij hebben echter grote angst dat de terugval in Europa juist vanwege de overheidsbezuinigingen wel eens veel forser zou kunnen zijn dan hierboven geschetst.

De verwachte verdere verzwakking van de euro, waarmee wij dit verhaal begonnen, heeft wel als voordeel dat onze concurrentiepositie verbetert, niet alleen ten opzichte van de Amerikanen, maar ook in veel andere regio’s van de wereld.

renminbieuro_2003

Nu de Chinese economie zich aan het hervormen is van een exportgeleide economie naar een meer consumptiegeleide economie kunnen Europese exporteurs hiervan profiteren.  Dit zal de pijn van het Europese herstructureringsproces wat kunnen verzachten.

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
8 januari 2012

frankeburink_castanjevb_2


Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl