Europa: een vlucht voorwaarts?

3 juni 2012 in Blog, Europa, Macro-economie

 

De vierschaar Mario Draghi (ECB), José Manuel Barroso, voorzitter vande Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep en Herman van Rompuy, president van de EU werken aan een reddingsplan. Door meer integratie kan het oude continent zich beter weren tegen de crisis.

De structurele hervormingen zullen politiek de minste weerstand ondervinden. Sociale hervorming en versterking van de Europese binnenmarkt, vooral op het terrein van het dienstenverkeer.
Een Europese Bankenunie, met een één Europese toezichthouder en een gedeeld depositogarantiefonds moet de oplossing vormen voor de bankencrisis.
Problematischer ligt het met de ideeën over verdere budgettaire integratie, de Europese Fiscale Unie. Maar een bundeling van de staatsschulden van de EU-lidstaten maakt alleen kans als die niet alleen wordt voorafgegaan door glasharde afspraken over de handhaving van de budgettaire discipline onder lidstaten, maar ook vergezeld gaat van een versterkt economisch bestuur in de EU. Pas dan kan men denken aan een gezamenlijke uitgifte van eurobonds.
Tenslotte wordt ook gesproken over grotere Europese politieke samenwerking, een Politieke Unie.

Volgens de berichten in Welt am Sonntag zou eind juni dit plan op tafel moeten liggen. Nadrukkelijk wordt er bij gezegd dat het geen plan is voor acute crisisbestrijding. Dat zou het wel kunnen zijn als de financiële markten het idee zouden hebben dat dit masterplan gaat worden uitgevoerd. Maar gezien de stroperigheid van de besluitvorming van de politici lijkt dit ver weg. Ook de democratische legitimiteit is hier aan de orde. Dergelijke vergaande stappen in het proces van Europese integratie kunnen alleen plaatsvinden als de parlementen van de individuele lidstaten zich hierover hebben uitgesproken. Kortom een proces van jaren.

De huidige crisis is vooral een bankencrisis. Eerste zorg is om het Spaanse bankenprobleem te isoleren en voor voldoende kapitaal voor de cajas en de banken te zorgen. De middelen die hiervoor nodig zijn kunnen uit het ESM/EFSF komen van het IMF en daar zal de aandacht zich op moeten vestigen.

De komende week zal dus weer het macro-economische plaatje de beurzen bepalen. Leek tot voor kort Europa een min of meer geïsoleerd geval in de wereld, nu blijken ook de Verenigde Staten, China, Japan en andere regio’s gevoelig voor de Europese troebelen. De optimistisch stemmende ontwikkeling op de Amerikaanse arbeidsmarkt van begin dit jaar is in twee maanden volledig teniet gedaan. Zie tabel:

 

Werkgelegenheid

buiten landbouw

In 1.000’en

Verandering

t.o.v. vorige

maand

Werkloosheids-

Percentage

Gemiddeld

uurloon (in $)

Mei

133.009

+69

8,2

23,41

April

132.940

+77

8,1

23,39

Maart

132863

+143

8,2

23,37

 

Pluspunten zijn er ook in deze tijden. Behalve Europese ondernemingen die het nog steeds uitstekend blijven doen – en waarvan wij bij Castanje Vermogensbeheer gelukkig een aantal in portefeuille hebben – zijn er ook te noemen: de dalende energieprijzen, die de consumenten overal meer ruimte geven en de lage rentestanden, die ook het bedrijfsleven zeer ten goede komen.

 

Franke J. Burink

Castanje Vermogensbeheer
3 juni 2012

frankeburink_contact


Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl