Europa uit het dal: koersen omhoog?

11 augustus 2013 in Blog, Europa, Macro-economie

Ook op het gebied van de bancaire kredietverlening ziet het beeld er weer iets beter uit . Bij dit gehoopte herstel neemt Duitsland het voortouw en dat komt mevrouw Merkel met verkiezingen in september in het vooruitzicht goed uit. En natuurlijk speelt de president van de ECB, Mario Draghi hierbij een belangrijke rol. Hij heeft immers aangegeven dat het monetaire beleid van de centrale bank voorlopig heel ruim zal blijven. Ook als de Amerikaanse Federal Reserve in het najaar (september of december) begint met het afbouwen van de opkoopoperaties van obligaties – tapering­– zal Europa niet meteen volgen in dat beleid. De ECB gaf overigens vorige week een nieuw rapport uit waarin de groeiverwachtingen weer wat werden getemperd.

Deze week komen er een reeks cijfers uit die al dan niet kunnen bevestigen of dat herstel er inderdaad aankomt: BBP-groeicijfers voor het tweede kwartaal voor Duitsland, Frankrijk, Nederland en de eurozone, industriële productiecijfers voor Europa voor juni en verschillende vertrouwens-indices.

In elk geval hebben de beurzen al een fors voorschot genomen op de economische opleving. De onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de Euro Stoxx dit jaar weer.

euro stoxx

De daling in juni was de re reactie van de beurzen op de opmerking van Ben Bernanke dat het einde van het soepel-geld beleid in zicht komt. Het koersherstel daarna volgde op de sussende woorden dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen en de al gememoreerde foward guidance van de ECB.

De afgelopen week bereikte de AEX het hoogste niveau sinds september 2008. Kunnen we voor de rest van dit jaar een voortzetting van deze trend verwachten? Wij zetten een aantal factoren op een rijtje:

$1-          + De economie in de Verenigde Staten lijkt nu definitief de weg omhoog te vinden;

$1-          -/- Tegelijk betekent dit een stijgende kapitaalmarktrente, die slecht is voor aandelenkoersen;

$1-          -/- Ondanks recente goede export- en importcijfers, lijkt China structureel lagere groeicijfers te gaan boeken (zie ook: China wereldleider? en Wat is er met China aan de hand?). De Europese exportsector moet hier rekening mee houden;

$1-          -/- Ook de andere BRIC-landen (Rusland, India en Brazilië) hebben het om uiteenlopende redenen moeilijk (b.v. lage olie- en grondstoffenprijzen). The Economist liet twee weken geleden het volgende plaatje op de voorpagina van dit zakenweekblad zien:

$1-    theeconomist thegreatdeceleration     

? In – ? de rest van de wereld is een voorzichtig herstel zichtbaar, maar de toekomst blijft vaak onzeker (Japan, Groot Brittannië);

$1-          -/- De Europese schuldencrisis is even uit het zicht verdwenen, mede dankzij de ECB. Ierland zal wellicht eind dit jaar het “eerste” aanpassingsprogramma kunnen afsluiten en weer proberen op eigen kredietbenen te staan. Maar voor Griekenland en Portugal geldt dit zeker niet. Na de Duitse verkiezingen zou dit wel een volop in de schijnwerpers kunnen komen te staan. Daarbij komt de onzekere politieke situatie in het Italië van na Berlusconi (of toch niet) en de wankele positie van Rajoy in Spanje;

$1-          ? De meeste bedrijfscijfers over het tweede kwartaal vielen ons tegen, met slechts enkele uitzonderingen (DSM). Het zou kunnen dat het derde kwartaal een positief beeld laat zien, maar de laatste resultaten vormen geen sterke basis.

Conclusie. De aandelenmarkten hebben al een flink stuk van de toekomstige groei ingeprijsd. Als die groei er inderdaad komt en sterker dan nu verwacht, dan zijn de meeste aandelen niet duur. Als het groeiherstel zo mager blijft als nu het geval is, dan wordt het een ander verhaal. Wij houden rekening met de komende anderhalf een scenario van doormodderen in Europa. Daarbij horen grote swings in de koersen als de Europese beleggers rekening gaan houden met b.v. een heropleving van de schuldencrisis. Maar het blijft een gelukkige gedachte dat de Europese Centrale Bank voorlopig  als redder in nood blijft fungeren.

 Agenda
Maandag 12 augustus

$1·         Spyker, halfjaarcijfers 2013

$1·         NL, handelsbalans juni

 

Dinsdag 13 augustus

$1·         AND, halfjaarcijfers 2013

$1·         Van Lanschot, halfjaarcijfers 2013

$1·         Dui, inflatie juli

$1·         NL, omzet detailhandel juni

$1·         Eurozone, industriële productie juni

$1·         Dui, ZEW-index economisch sentiment augustus

$1·         VS, importprijzen juli

$1·         VS, omzet detailhandel juli

$1·         VS, bedrijfsvoorraden juni

 

Woensdag 14 augustus

$1·         Hunter Douglas, halfjaarcijfers 2013

$1·         Vastned, halfjaarcijfers 2013

$1·         Tie, trading statement KW3 2013

$1·         Dui, economische groei KW2

$1·         NL, economische groei en banen KW2

$1·         VK, notulen Bank of England aug.

$1·         Eurozone, economische groei KW2

$1·         VS, hypotheekaanvragen

$1·         VS, producentenprijzen juli

$1·         VS, olievoorraden juni

 

Donderdag 15 augustus

$1·         Brunel, bava

$1·         Aalberts, halfjaarcijfers 2013

$1·         Boskalis, halfjaarcijfers 2013

$1·         Holland Colours, trading update KW1 2013/2014

$1·         SNS Reaal, halfjaarcijfers 2013

$1·         Telegraaf Media Groep, halfjaarcijfers 2013

$1·         NL, werkloosheid juli

$1·         VS, wekelijkse steunaanvragen

$1·         VS, inflatie juli

$1·         VS, industriële productie juli

$1·         VS, vertrouwen huizenbouwers augustus

 

Vrijdag 16 augustus

$1·         Brunel, halfjaarcijfers 2013

$1·         Eurozone, lopende rekening juni

$1·         Eurozone, handelsbalans juni

$1·         Eurozone inflatie juli

$1·         VS, nieuwe huizenbouw/bouwvergunningen juli

$1·         VS, arbeidsproductiviteit en kosten KW2 (voorlopig)

$1·         VS, consumentenvertrouwen Universiteit Michigan augustus (voorlopig)

Bron Alex

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl