G20 resultaten dreiging valuta-oorlog blijft
In ons artikel ‘Storingen op komst’ gaan we in op de komende monetaire verruiming die de Amerikaanse FederaL Reserve in november zal doorvoeren. Dit zal onzes inziens ongetwijfeld de Amerikaanse dollar onder druk zetten en het is niet waarschijnlijk dat alleen maar een ‘wilsverklaring’ van de G20 hier iets aan kan veranderen, ondanks de sussende woorden van de Amerikaanse minister Timothy Geithner. De dreiging van devaluerende en depreciërende munten en van handelsoorlogen blijft dus bestaan.
Huizenprijzen
Op een heel ander terrein gaf het zakenblad The Economist ons weer hoop. Twee keer per jaar geeft dit blad een indicatie van de ontwikkeling van de huizenprijzen in 20 markten. Nu was de jaar-op-jaar ontwikkeling van de huizenprijzen nog negatief in vier landen, met Ierland als absolute uitschieter (-17,8%). Vooral in Azië, met uitzondering van Japan, en Australië lijkt de keer definitief ten goede genomen. Echter voor Amerika zijn verschillende indices beschikbaar en die spreken elkaar tegen. Van groter belang in Amerika is nu echter de problematiek van de ‘foreclosures’ , de huisuitzettingen van hen die niet langer aan hun hypotheekverplichtingen kunnen voldoen. De administratieve chaos die daarbij is ontstaan, is niet bevorderlijk voor het vertrouwensherstel in deze sector. Ook voor de bankensector komt weer een extra probleem op het bord te liggen.
Deze week weer veel bedrijfscijfers over het derde kwartaal, waaronder “index movers”zoals Arcelor Mittal en KPN (dinsdag) en Royal Dutch (donderdag). Op macro-gebied is er elke dag wel iets, met name cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, maar met name de eerste raming voor de economische groei in de V.S. voor het derde kwartaal op vrijdag is interessant.
Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies
Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer