Gratis geldverslaving duurt voort

7 november 2013 in Blog, Europa, Macro-economie

Met een economisch herstel dat maar niet echt van de grond wil komen, blijven beurzen afhankelijk van goedkoop geld voor hun brandstofvoorziening. In Amerika hebben op 29 en 30 oktober de monetaire beleidsbepalers gezegd dat dit voorlopig zo blijft en ook de nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen zal die lijn voortzetten. In Europa doet ook ECB-voorman Draghi met renteverlaging van een kwartje een duit in het zakje. Voorlopig kan er dus weer opgelucht adem worden gehaald.

James Bullard, president van de regionale Federal  Reserve Bank van St. Louis heeft het onlangs in een speech nog eens uitgelegd. Het beleidscomité, de Federal Open Market Commitee, gebruikt twee instrumenten: een beleidsrente van bijna nul gekoppeld aan de belofte die voorlopig laag te houden (forward guidance) en een opkoopprogramma van financiële activa van $ 85 mrd per maand, verdeeld over hypothecaire leningen en staatsobligaties.
Verandering in dit beleid – het beruchte  tapering ­ – zal pas gebeuren als de data dat mogelijk maken. Welke data? De data die betrekking hebben op de werkgelegenheidssituatie van de Amerikanen. De twee belangrijkste:

unemploymenttrend 20131117

Het werkloosheidspercentage moet substantieel dalen. Het plaatje dat Bullard in zijn speech laat zien is heel suggestief: in december 2014 komt de Amerikaanse werkloosheid uit op 6,5% en dat is precies het doel dat eerst moet worden gehaald.

Maar ook het aantal nieuwe banen, de zgn. non farm payrolls is belangrijk.

nonfarm 20131117

Hier zijn meer schommelingen, maar de trend is positief. Het laatste oktobercijfer (niet in de grafiek) van 200.000 geschapen banen versterkt dit.
Echter maandelijks spuwen de statistici talloze reeksen uit over de werkgelegenheid. Met name het aantal mensen dat zich helemaal terugtrekt van de arbeidsmarkt, stijgt nog. Maar het is volgens Bullard onmiskenbaar dat de arbeidsmarkt overall gezien verbetert. De Fed wil echter zeker zijn dat er geen terugval komt voordat het beleid minder ruim dan wel restrictiever wordt.

De Europese Centrale Bank gaat – tegen de zin van de noordeuropese landen – mee met deze race to the bottom. In onze visie vorige week – De ECB weet het ook niet meer –  zijn wij hier op in gegaan.

De conjunctuurcijfers die wekelijks over ons uit worden gestort – deze week is de woensdagagenda heel vol – zullen weer afwisselend positief en negatief uitvallen. Maar de boodschap van de monetaire beleidsmakers is duidelijk: wij doen voorlopig niets  waarvan de financiële markten kunnen schrikken.  Inflatie is geen issue.

Maar aandelenkoersen zijn niet alleen afhankelijk van de FED/ECB, ook de bedrijfswinsten moeten voldoende groei vertonen. En daar ontbreekt het hier en daar aan. Spannende tijden dus voor belegger en vermogensbeheerder.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl