Griekenland gaat door! Euro T-bills als financiering?

17 juni 2012 in Blog, Europa, Macro-economie

 

De beurzen kunnen in eerste instantie opgetogen reageren op de verkiezingsuitslag in Athene. Het realisme zal naar onze verwachting snel terugkomen. Niet alleen zullen wij blijven doormodderen met de Griekse schuld, ook de problemen met Spanje blijven levensgroot. En oplossingen vinden in een mondiale omgeving die steeds verder terugzakt wat betreft economische groei is erg moeilijk. De laatste macro-cijfers indiceren dat ook de Verenigde Staten op een recessie afkoerst.

Al langer wordt gesproken over de introductie van zogenoemde eurobonds. Ook in deze kolom is dat aan de orde gekomen (Komt centrale financiering voor Europa dichterbij?). Verzet tegen deze vorm van gezamenlijke financiering van de afzonderlijke begrotingstekorten van de leden van de eurozone kwam en komt vooral van Duitsland en Nederland. Het grootste bezwaar is dat de begrotingsdiscipline bij de grootste tekortzondaars wegvalt/zou kunnen wegvallen als eenmaal de  financiering rond is.

Inmiddels doet een specifieker variant de ronde, die tegemoet komt aan deze bezwaren. Het viertal leiders aan het hoofd van de Europese instellingen komt waarschijnlijk met een voorstel van “eurobonds-light”, ofwel financiering met kortlopende – twee jaar – euro-leningen, de zogenoemde euro T-Bills.
Een uitgebreid voorstel voor een tijdelijke financieringsfaciliteit in Europa is uitgebracht door de European League for Economic Co-operation, ELEC, waarvan RABO-hoofdeconoom Wim Boonstra de voorzitter is.  In The ELEC “Euro T-Bill Fund” ,  A proposal for a two-year refinancing for all € bills/optional refinancing of bond maturities until 2015, wordt het voorstel uitgewerkt.
Ook bij EURO T-Bills zullen de staten die participeren in staat moeten zijn de volledige funding van hun overheden te regelen via collectief gegarandeerde Eurobonds met een korte looptijd. Dit wil zeggen dat elk e lidstaat de nationale schuld van alle andere lidstaten garandeert. Dit kan natuurlijk alleen als er duidelijke regels en sancties zijn. De voorwaarden uit het six-pack van de Europese Commissie vormt hiervoor de basis.
De voorwaarden voor deelname zijn:

–          Alleen solvabele staten met goedgekeurde beleidsplannen mogen meedoen;

–          Alle korte termijn funding van de deelnemers in het fonds gaat in de komende vier jaar (2012-2016) via deze collectief-gegarandeerde T-Bills met een looptijd van max. twee jaar;

–          Lidstaten met een tekort > 3% en een schuld > 60% moeten een premie betalen aan het fonds. Toch zullen dan naar verwachting alle lidstaten goedkoper uit zijn;

–          Uit deze premies kan het fonds een buffer opbouwen;

–          Slecht gedrag betekent uit het fonds gegooid worden;

–          Dit tijdelijke regime moet worden opgevolgd door een permanent programma.

 

Het gaat te ver hier alle voor- en nadelen van deze aanpak te behandelen. Nietsdoen lijkt een slechtere oplossing. Mocht de Duitse regering zich tot deze aanpak laten overhalen, dan zullen wij er op deze plaats ongetwijfeld op terugkomen.

 ecart_dl-es-it

 

Franke J. Burink

Castanje Vermogensbeheer
17 juni 2012

frankeburink_contact


Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl