Griekse pauze. Nu de economie weer

12 maart 2012 in Blog, Europa, Macro-economie

In de eerste plaats hebben niet alle particuliere schuldeisers meegedaan aan de omwisseling. Griekenland wil deze partijen met een eenzijdig opgelegde Collective Action Clause dwingen om ook mee te doen. Dit zal ongetwijfeld tot rechtzaken leiden, die heel lang zullen duren. Erg veel betekenis heeft dit echter niet.
Van groter belang zijn de economische groeimogelijkheden van Griekenland. Weliswaar wordt de  schuld teruggebracht tot 120% van het nationaal inkomen, maar dit brengt nog een veel te hoge schuldendienst met zich mee.  Griekenland moet weer economisch groeien; de kans is klein dat dit onder de huidige constellatie gaat gebeuren1). Met andere woorden, de schulden zullen verder moeten worden afgeschreven. Was voorheen de verhouding 60 : 40 tussen particuliere en officiële schuldeisers, na de schuldverlichting van vorige week is de verhouding 40 : 60 geworden.
In een volgende ronde zullen dus de overheden aan de bak moeten, iets wat bijvoorbeeld in Den Haag niet lekker zal vallen.

Maar voorlopig is er tijd gewonnen, in elk geval voor de banken. Kapitaalbuffers kunnen worden aangevuld en ondertussen kan het resterende stukje vordering op Griekenland worden verkocht of afgeschreven. Voor het behoud van de lieve vrede op de kapitaalmarkten is het belangrijk dat de Europese overheden er eind deze maand in slagen een voldoende groot noodfonds op te tuigen. Portugal is de nieuwe default-kandidaat en Europa zou nu duidelijk moeten maken dat zij geen nieuwe crisis duldt.

De aandacht zal zich deze week vooral richten op de kwaliteit van het herstel in de Verenigde Staten.  De indicatoren zijn nogal wisselend, waarbij met name de consumenten het in hun bestedingen laten afweten. Ook de laatste cijfers voor de fabrieksorders wezen op hernieuwde zwakte. Toch is er optimisme dankzij het feit dat de banengroei al weer enkele maanden aantrekt. Er  wordt  deze week gekeken of de positieve invloed van het banencijfer al doorwerkt in de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen en de inflatie in de Verenigde Staten in februari, die respectievelijk dinsdag en vrijdag worden gepresenteerd.

Vrijdag komen ook cijfers over de industriële productie en de jongste stand van het consumentenvertrouwen in ’s werelds grootste economie naar buiten, terwijl de Fed dinsdag bijeenkomt. Een nieuw QE-programma zal niet worden aangekondigd, maar de mening van Bernanke c.s. over de economie is ook van belang.

  1. Der Spiegel meldt dat de Europese taskforce Griekenland zou willen helpen met structuurmiddelen. Tussen 2007 en 2013 had het land recht op € 20 mrd, waarvan slechts € 8 mrd is opgenomen.

 

Castanje Vermogensbeheer
11 maart 2012

frankeburink_castanjevb_2


Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl