(Hyper)inflatie, deflatie of allebei?

17 juli 2011 in Blog, Europa, Macro-economie

Wat het gaat worden is onderwerp in het grote debat tussen economen en financieel specialisten. Hebben de centrale banken de geldpoorten te wijd open gezet of moeten zij  door het vergroten van de geldhoeveelheid de krachten van schuld afbouw(deflatie) neutraliseren?

Sinds 2009 bestaat er angst dat door de “quantitative easing” (geld print) programma’s van de FED de inflatie aangewakkerd zal worden. Grondstoffenprijzen zijn sinds dat moment enorm gestegen en de stijging wordt aangedragen als bewijs voor de komende inflatie. Daartegenover staan de mensen die bang zijn voor deflatie en die wijzen op de dalende huizenmarkt en de enorme hoge wereldwijde schuldenlast. Omdat de lonen hooguit gelijk zijn gebleven, betekent het dat burgers, door de hogere voedsel en brandstof prijzen, minder te besteden hebben voor andere producten en diensten. En voedsel is hard in prijs gestegen.

CRB Foodstuffs

Laten we eens kijken naar de onderliggende geldgroei in Europa en de VS. Dit moet immers de bron zijn van de komende inflatiespike. In de VS wordt officieel de M3 niet meer gepubliceerd, maar er zijn voldoende slimme mensen die uit de ruwe data de grafiek voor deze indicator kunnen produceren.

De eerste grafiek laat zien dat de geldgroei in Europa op z’n zachtst gezegd gematigd is. Zowel de groei van M1 als M3 zit net boven de nul. Daar hoeven we niet direct hyperinflatie door te verwachten.

Money Aggregates

De tweede grafiek laat de situatie in Amerika zien. Ook daar geen overdreven groei van de geldhoeveelheid

Annual U.S. Money Supply Growth - SGS Continuation

Maar hoe kunnen nu de centrale banken zo hun best doen om geld te creëren en dat wij dat vervolgens niet terug zien in de groei van de geldhoeveelheid? Wat de centrale banken slechts hebben bereikt is dat de reserves in het bankensysteem, die allemaal vast zaten in “rommel”  weer gebruikt kunnen worden. De rommel is beland op de balans van de centrale banken en de gewone banken kunnen hun bevrijde reserves weer benutten om leningen aan de bedrijven en particulieren te geven. IN THEORIE. Grote bedrijven hebben sterke cashposities en particulieren bouwen hun schulden eerder af. Door de angst bij de banken zelf om krediet te verlenen en de verscherpte regels vanuit Bazel wordt er dus totaal niet doorgeleend aan de bedrijven en particulieren, maar is al het bevrijde kapitaal blijven hangen op de balans van de banken.

Money Multiplier

Bovenstaande grafiek geeft aan dat van elke dollar die door de centrale bank wordt gecreëerd, er maar ongeveer 75 cent wordt doorgeleend. In eerdere jaren lag het getal ver boven de één, zodat de creatie een aanjagend effect had voor de economie. Iedere dollar werd meerdere keren gebruikt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer ontwikkelingen die in de gaten gehouden moeten worden. Loonkosten, omloopsnelheid van het geld, de economische groei in China, de excessieve groei van de kredieten in China, om er een aantal te noemen. Zolang de multiplier en de omloopsnelheid echter niet oplopen, ben ik er van overtuigd dat de schuld afbouw door zal gaan en inflatie geen kans heeft. Ook Ben Bernanke, voorzitter van de FED, heeft de afgelopen week aangegeven rekening te houden met een  zwakke economie, zwakke arbeidsmarkt en deflatoire krachten. Hij sluit een QE3, met nieuwe stimuleringsmaatregelen, niet uit. Hij gaat dezelfde maatregelen nemen als de vorige keren, maar verwacht dat ze nu wel zullen helpen, apart… De rente zal in onze beleving dan ook niet veel kunnen oplopen. Grondstoffen zullen waarschijnlijk wel weer duurder worden.

Toch biflatie….?

Frank Kamsteeg
17 juli 2011
Castanje Vermogensbeheer

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl