Ierland: niet zo groen meer!

12 september 2010 in Blog

 

ier_20100910

Rendement op de 4,5% Ierland 2004-2020

In het verleden heeft de Ierse overheid al veel geld gestoken in het redden van het financiële systeem en de nationalisatie van Anglo Irish Bank. Een recent kritisch rapport van rating agency S&P voedde de vrees dat deze kleine eilandeconomie de enorme lasten niet meer zou kunnen blijven dragen. Een herkapitalisatie van Anglo Irish zou € 35 mrd kosten, ongeveer 23% van het Ierse BBP en de overheidsschuld zou daarmee boven de 100% stijgen. Verder komt er en speciaal verhicle NAMA dat “slechte leningen” van de Ierse banken gaat overnemen tegen 50% korting en waarvoor € 40 mrd aan financiering nodig is. S&P telt al deze lasten als “harde verplichtingen” bij elkaar op, wat niet helemaal terecht is. De veiling afgelopen donderdag van Iers overheidspapier (T-bills) was redelijk succesvol, alhoewel de ECB een handje (van € 100 mln) meehielp. Deze actie haalde wat kou uit de markt.

Al met al zijn de renteverschillen tussen Duitsland en de PIIGS weer opgelopen naar het niveau dat bestond voordat de EU met het mega-reddingsplan kwam.

griek_20100910

Rendement op de 6% Griekenland 2009-2019

De mogelijkheid van het weer opleven van de schuldenproblematiek – alhoewel de probleemlanden mooie rapportcijfers krijgen na de eerste vier maanden van herstructurering – zorgde ervoor dat de 10-jaars rente in Duitsland/Nederland op recordlaagtes bleef. De aandelenbeleggers zijn, zoals gezegd, optimistischer.

Na de meevallende cijfers van de Amerikaanse inkoopmanagers afgelopen week, wordt op dinsdag het cijfer van de retail sales bekend gemaakt, op woensdag de industriële productie en benuttingsgraad, op donderdag en vrijdag inflatieindices en ook op vrijdag het consumentenvertrouwen in Michigan. De verwachtingen zijn niet hoog gespannen, dus wellicht dat een meevaller de beurzen een verdere impuls kan geven. In Europa staat weinig op de agenda, m.n. de Europese industriële productie op maandag en de Duitse ZEW-index op dinsdag.

 Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

vermogensbeheerder franke burink

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl