In de Telegraaf

14 oktober 2011 in Blog, Europa, Macro-economie, Wereld

 Door de crisis is het vertrouwen van consumenten in vermogensbeheer wankel, zo geven vermogensbeheerders ook zelf toe. Daarnaast worden ze bestookt met nieuwe regels en plannen. Zo zijn er bij invoering van de Europese richtlijn Mifid regels opgesteld over passende provisie. Minister de Jager (Financiën) heeft in maart een brief geschreven aan de Tweede Kamer met een actieplan voor de financiële sector.

 

„Om te waarborgen dat beleggingsondernemingen volledig in het belang van de cliënt handelen, dienen zij direct door de cliënt te worden betaald voor hun diensten”, zo schreef De Jager.

En dat is een goede stap, vinden onder anderen vermogensbeheerders Dian van Kattedijke van Sequioa en Joris Teulings van Castanje.

Veel vermogensbeheerders verdienden juist door verborgen kosten en bij sommige is hun verdienmodel daar nog steeds op gebaseerd, leggen ze uit. Afschaffen van de zogeheten , een distributievergoeding die banken en vermogensbeheerders krijgen van de fondshuizen, is al jaren een . Via een beheervergoeding betaalt uiteindelijk de klant namelijk voor deze . De afschaffing is eind vorig jaar door de industrie zelf op de agenda gezet en binnenkort zal het hoogstwaarschijnlijk ook eindelijk gebeuren.

Van Kattedijke en Teulings werken niet met de distributievergeding Maar de verborgen kosten gaan volgens de twee, allebei ooit gewerkt voor een grote bank, veel verder dan deze beruchte . Ze stellen dat banken focussen op een verbod, zodat de overige ’verborgen schatkamers’ gewoon intact kunnen blijven.

Kattendijke probeerde portefeuilles van verschillende banken te analyseren, maar kwam tot de conclusie dat het bij vrijwel allemaal een onmogelijke klus is. De kostenstructuur is moeilijk te doorgronden. Van Kattendijke: „Op talloze manieren wordt er verdiend aan de klant. Veel mensen schrikken van de echte jaarlijkse kosten als ze die gaan berekenen.”

Van Kattendijke, tevens mede-oprichter van de Vereniging echt onafhankelijke vermogensadviseurs (Veov), en Teulings zijn zich aan het beraden met meerdere vermogensbeheerders om een oproep te doen aan politiek en toezichthouders om een gelijk speelveld te creëren. Teulings: „Er is nu geen openheid. Banken moeten met de billen bloot.” 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl