Japan: opblazen die ballon!

7 april 2013 in Blog, Macro-economie, Wereld

yen dollar 2jaar

In een van onze vorige columns (Valutaoorlogje) heb ik overigens laten zien vanuit een lange termijn gezichtspunt de yen nog een lange weg heeft te gaan.

Gouverneur Kuroda heeft er ook geen gras over laten groeien en op 4 april aangekondigd om maandelijks links en rechts voor € 34 mrd aan obligaties op te kopen en ook nog eens zo’n € 20 mrd aan aandelen van o.a. onroerend goed ondernemingen. Bij elkaar gaat het een bedrag ter grootte van 10% van het Japanse BBP.  Dit is enorm zwaar geschut, relatief drie keer zo sterk als het beleid van de Fed in de V.S. De doelstelling is om een inflatiepercentage van 2% te halen.
En wat te verwachten was, de NIKKEI, de Japanse beursindex is in dezelfde periode omhoog geschoten:

nikkei 2jaar

Wat hebben wij hieraan? Kunnen wij als vermogensbeheerder hier iets mee?
In de eerste plaats is de stijging van de NIKKEI voor een groot deel weer teniet gedaan door de depreciatie van de yen: 30% koersstijging sinds 1 november en 20% yendaling. Het maakt niet veel uit of je dollar of euro tegenover de yen zet.

Maar wellicht kan de stijging van de Japanse beurs aanhouden  ook als de yen zich stabiliseert? Jeroen Blokland laat In een artikel op IEXProfs-site  (Yentje lacht, yentje huilt) zien dat de stijging van de Japanse beurs ook ophoudt als de yen niet meer daalt.

Ik heb dit verband, dat sinds 2005 opgaat hieronder nog eens in een grafiek weergegeven.

yenusdnikkei 10jaar

In het blauw de USD/YEN-koers (aantallen yens per dollar).
De vraag is dus of de yen verder kan dalen. Het huidige beleid draagt daar in beginsel zeker aan bij. Als de omstandigheden in de rest van de wereld ongewijzigd blijven – denk aan concurrenten als Korea – kunnen Yen en Nikkei nog wel even samen in de pas lopen.

Maar tegenover deze kansen op koerswinst staan voor de Europese belegger ook risico’s.
George Soros heeft al gewaarschuwd dat een “lawinegevaar” voor de yen dreigt. Als de Japanners zelf gaan verwachten dat  door oplopende inflatie hun geld minder waard waar, dan zouden ze wel eens massaal hun yens voor andere valuta kunnen gaan omwisselen.

Aan de andere kant is er ook het risico dat de beursballon te snel wordt opgeblazen, het verband met de reële ontwikkelingen raakt zoek. Zoals The Economist deze week zegt:  Businesses do not invest because the economy is weak; the economy stays weak because businesses do not invest. De afzetmarkten van Japan blijven zwakje, zelfs de belangrijke Chinese groeimarkt hapert wat.

Op de achtergrond speelt natuurlijk ook nog de totale schuldpositie van Japan: 236% van het BBP. Weliswaar wordt de staatsschuld binnenlands gefinancierd maar om de rentelasten in de hand te kunnen houden mogen de tarieven niet (te ver) oplopen.  Als premier Abe en de centrale bank er inderdaad in slagen om de inflatie op te stuwen, kon dat nog wel eens een probleem worden, tenzij men ten eeuwigen dage obligaties wil blijven opkopen.
In de grafiek de tienjaarsrente in Japan vergeleken met die in Amerika en Duitsland.

japanusabrd 10jrs 20100405 1

Alle grafieken: bron VWD

Al met al biedt de Japanse beurs kansen voor de niet-yen belegger. Er dreigen echter gevaren die een aardige koerswinst in één keer kunnen wegvagen. Wij veranderen niets aan onze onderweging in Japan.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl