Joe Sixpack zoekt werk

5 september 2010 in Blog

Dat is veel te vroeg om te concluderen. Het aantal banen zou naar verwachting met 110 000 dalen, maar het werden er “maar” 54 0000, dus nog steeds een daling. De werkloosheid blijft op 9,6% van de beroepsbevolking staan en dat is voor een land als Amerika veel te veel. De Verenigde Staten zijn gewend aan een situatie waarin er geen werk is in één gebied of in één sector. De oplossing is dan om ergens anders aan de slag te gaan en gemiddeld was de werkloze Joe Sixpack nooit meer dan drie maanden zonder werk. Maar nu zijn er grote groepen die al meer dan één jaar geen werk hebben: een situatie waar men niet op ingesteld is. Persoonlijke en macro-economisch herstel is dan ook nauw verbonden met het bestaan van voldoende banen.

usa-werkloosheid_20100904

De beleidsmakers proberen van alles om dit voor elkaar te krijgen. De Fed houdt de rente op recordlaagte en verlengt haar balans, terwijl de Obama-regering nieuwe stimuleringsplannen uitwerkt. Critici zeggen dat het standaardbeleid niet langer effectief is en dat structurele hervormingen nodig zijn. Uiteindelijk zullen de almaar oplopende begrotingstekorten ook eens moeten worden aangepakt. Door de rol van wereldreservevaluta die de dollar speelt, is geen sprake van een acute crisis zoals bij Griekenland, maar uiteindelijk zal er toch moeten worden ingegrepen.

Hoewel er lichtpunten zijn die ervoor kunnen zorgen dat een double-dip wordt voorkomen in de V.S., lijkt er weinig bereidheid – of politieke ruimte – om de structurele problemen aan te pakken. Zoals op deze plek al eerder is uiteengezet, lijkt voorlopig een situatie van lage economische groei met grote kansen op recessie (The New Normal) het hoogst haalbare.

En Europa: die moet het hebben van de Duitse exportmotor: zie Deutschland Einzelgänger?

Weinig belangrijke cijfers deze week op de agenda. Een rustige week?

Voor meer actuele visies: Vermogensbeheer: opnies

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

vermogensbeheerder franke burink

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl