Kabinet Rutte 1: geen invloed op beurzen
Wij hebben echter grote twijfels of er veel terecht zal komen van alle economische beleidsvoornemens van een op het oog labiele coalitie. De feitelijke bezuinigingsuitkomst zou wel eens kunnen uitkomen onder de € 11 mrd, het bedrag waarop de besprekingen met de linkse partijen stukliepen.
De internationale ontwikkelingen zijn van veel groter belang voor de koers- en rente-ontwikkelingen dan het Nederlandse gestoethaspel.
Na een sterk beursherstel vanaf begin september – gevoed door beter dan verwachte macro-cijfers – kwam daar tegen het eind van de maand de klad in. Het Amerikaanse nieuws bleef gemengd, met lager dan verwachte cijfers ten aanzien van het consumentenvertrouwen. In Europa dook het spook van de schulden-problematiek weer op: Spanje kreeg een verlaging in rating door Moody’s voor haar kiezen, terwijl in Ierland de redding van Anglo-Irish € 29 mrd extra gaat kosten, waardoor het Ierse tekort kan oplopen tot 30% van het BBP. Op deze plaats – Week 37: Ierland niet zo groen meer – wezen wij al op de nieuwe Ierse problemen.
Van belang vonden wij een aantal uitspraken die erop wijzen dat het geconstateerde economisch herstel zeer broos is. Zo kondigde de Amerikaanse Fed aan dat ze zo nodig klaar staan om opnieuw liquiditeiten in de economie te pompen (QE2 of wel Quantitative Easing Plan 2), waarvan ook al een deeltje is verwezenlijkt. Niet echt iets dat op vertrouwen wijst.
Verder hielden de bestuursvoorziters van een aantal grote bedrijven zich op de vlakte wat betreft hun lange termijn vooruitzichten. Dit werd door aandelenbeurzen niet erg gewaardeerd (b.v. AKZO)
Op de agenda staat een hele trits economische data voor de komende week, die voor flinke uitslagen zouden kunnen zorgen. Op maandag, dinsdag en woensdag komen indicatoren voor de bedrijvigheid in de industrie en de handel in Amerika en Europa aan de orde, maar het wachten is toch op de werkgelegenheidscijfers in de V.S. van vrijdag.
1) Het voornemen om verschillende ministeries te gaan samenvoegen zal in eerste instantie geen bezuiniging opleveren, maar vooral meer werk voor consultants, IT’ers (Ordina), enz.
Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies
Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer