Kosten beleggen nog steeds troebel

18 november 2012 in Blog, Nederland

De kosten van het advies of het beheer zijn binnenkort zo helder als het water in een bergbeekje: de beheerder of beleggingsadviseur mag alleen maar rechtstreeks worden betaald door de klant.

Hoewel banken keurig alle kosten voor aan- en verkoop, bewaarneming en het uitbetalen van dividenden aan de klant rapporteren, kan men zich afvragen of deze kosten ook zo helder zijn of dat hier slootwater wordt geschonken. Zo berekent de bank vaak de “kosten correspondent” door aan de klant als een effectenorder in het buitenland wordt uitgevoerd. Het lijkt daarbij alsof een buitenlandorder een kostbare aangelegenheid is. Echter buitenlandse brokers berekenen in werkelijkheid de Nederlandse bank voor deze orders vaak maar één of een paar cent per aandeel. Een fractie van de kosten die de klant moet betalen.

En natuurlijk, banken brengen de kosten van bewaren van effecten en het innen van couponnetjes rechtstreeks bij de klant in rekening. Heel transparant. Maar dankzij hun sterke marktpositie stamt de hoogte van deze kosten nog uit de tijd dat de couponnetjes met de hand werden geknipt en de fysieke effecten achter een dikke kluisdeur werden bewaard.

De transparantie van de kosten van de beleggingsproducten is echter, in watertermen uitgedrukt, pas echt bagger. Voor de fondsaanbieders is het prettig dat het bewustzijn van consumenten over de kosten van bijvoorbeeld beleggingsfondsen ver te zoeken is. De financiële bijsluiter wordt niet gelezen en de gepubliceerde Total Expense Ratio (TER) is niet of nauwelijks bekend. En als de belegger de TER wél kent, dan zitten de aan- en verkoopkosten die het fonds zelf maakt, hierin meestal niet verwerkt. Zo kan een fonds met een gepubliceerde TER van 1,9 procent in werkelijkheid bijna 3 procent kosten.

De samenwerking tussen banken en fondsaanbieders is sinds de “Open Architecture” voor beiden van groot belang. Vooral voor beleggingsfondsen is het belangrijk op de schappen te liggen van de grootbanken. Het zou daarom nuttig zijn als er onderzoek wordt gedaan hoe innig de banden zijn tussen beheerders van beleggingsfondsen en de distribuerende banken. Het ontvangen van “kickback” van fondsaanbieders is straks verboden, maar bevoordeling kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld door de bevriende bank een gunstige positie te geven bij het uitvoeren van effectenorders van de fondsbeheerder of het aanhouden van een rekening of het nemen van krediet. Worden door het fonds wel de laagst mogelijke kosten betaald? Water, helder of niet, stroomt nu eenmaal naar het laagste punt.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Kunnen wij u helpen? Bel Castanje vermogensbeheer op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl