Krijgen de markten wat ze willen?

2 september 2012 in Blog, Macro-economie, Wereld

Het standaardantwoord dat de beleggingsexperts op deze tegenstelling geven, is meestal dat beurzen een half jaar tot een jaar vooruitlopen op de economie en dat de gezamenlijke beleggers dingen zien die de economen en statistici achter hun bureau in de verouderde data nooit kunnen lezen.

Misschien. Ditmaal is de verklaring eenvoudiger: markten rekenen erop dat de monetaire autoriteiten, i.c. de FED en de ECB, wel over de brug zullen (moeten) komen met extra steunmaatregelen. De eerste om de arbeidsmarkt aan te zwengelen (a.s. vrijdag komt het Amerikaanse nonfarm payrolls-rapport er weer aan!) en de tweede om door de aankoop van overheidsobligaties de zuidelijke euro-landen te steunen, zo de crisis onder controle te krijgen en de basis te leggen voor economisch herstel in Europa.

In onze Actuele Visie van vorige week hebben we laten zien waarom de centrale banken aarzelen.  Ben Bernanke heeft vrijdag in Jackson Hole, Wyoming bevestigd dat de situatie in Amerika nog niet ernstig genoeg is om nu in te grijpen (wat gaat hij doen als de nieuwe president volgend jaar echt gaat bezuinigen?). En in de eurozone is het wachten op meegaandheid van Duitsland en een positieve uitspraak van het Constitutionele Hof op 12 september. De president van de Bundesbank, Jens Weidman, heeft nog weer eens duidelijk gemaakt dat zijn organisatie niet voor de makkelijke weg kiest.

Kortom: het is nog allerminst zeker dat de geldkraan opengaat en bovendien is dan nog maar de vraag of dit meer oplevert dan een kortstondige opleving.
Aandelenbeleggers zijn wel vaker te optimistisch. Indicatief in dit verband is het verschil in visie op Spanje tussen obligatiebeleggers en aandelenbeleggers. In de eerste onderstaande grafiek zien we dat de Spaanse Bolsa redelijk stand houdt gezien de financiële problemen van de laatste weken, o.a. steunaanvragen door de autonome regio’s. Maar de rente op 10-jaars staatsobligaties begint juist weer flink op te lopen. Juist  “onhoudbare kapitaalmarktrentes” waren de aanleiding voor Draghi’s boodschap van juli dat hij er alles aan zou doen om de euro te redden.

ibex

Grafiek: Spaanse beurs

spanje_duitsland_20120831

Grafiek: 10-jaars Spaanse rente en verschil met Duitsland

Vorige week heb ik ook gesproken over China, waar overigens de voortdurende daling  in  aandelenkoersen helemaal geen indicatie geeft dat er een trendommekeer in de economie a.s. is.  Integendeel de laatste industriële productiecijfers waren slechter dan verwacht (grafiek) en het land zou in 2012 wel eens voor het eerst na 2000en economisch groeicijfer onder de 8% kunnen laten zien. The Economist  probeert deze week in een lezenswaardig artikel een verklaring  te vinden voor de slome reactie van de beleidsmakers in Peking.  Het Britse zakenblad weet het ook niet echt, maar het zou kunnen zijn dat conjuncturele stimulering nu de gewenste structurele hervormingen zou kunnen dwarsbomen.

Medio september zullen we niet veel verder zijn, maar waarschijnlijk wel weten hoe groot de masse de manoeuvre is die Duitsland de ECB schenkt.

 

euro-area-consumer-confidence

euro-area-gdp-growth-annual

euro-area-retail-sales-annual

 

united-states-consumer-confidence

united-states-gdp-growth-annual

china-consumer-confidence

china-gdp-growth-annual

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl