Krim(p)en(d) China en Yellen

16 maart 2014 in Blog, Macro-economie, Wereld

De financiële markten worden beheerst door twee thema’s, de ontwikkelingen rond Oekraïne en de Krim en de economische vertraging in China. De eerste issue is een politiek thema met mogelijk  economische gevolgen voor Europa. De tweede is een economisch onderwerp met mogelijk grote mondiale economische consequenties. Deze week wordt ook vol spanning uitgekeken naar fr eerste beleidvergadering van de Fed onder leiding van Janet Yellen.

 

Het referendum van zondag op de Krim over aansluiting bij Rusland is door de EU en de Verenigde Staten niet erkend.  Sancties en internationale isolatie van Rusland door het Westen komt dichterbij.  In eerste instantie kan dat het bevriezen van tegoeden en het beperken van visummogelijkheden zijn.  De kans is groot dat het hierbij blijft, waarbij ook wat tegenstootjes van Rusland te verwachten.
Maar er is ook een mogelijkheid dat het escaleert en dat wederzijds steeds verdergaande strafmaatregelen worden genomen. Waar de onderlinge handel van Rusland en de V.S. maar een paar procent van de totale in- en uitvoer beloopt, is de invoer van Europa vanuit Rusland vele malen groter (ca. 19% van totaal), voornamelijk energie.
In het uiterste geval draait president Putin de olie- en gaskraan richting Europa dicht. De olieprijs zal dan niet alleen exploderen, een autoloze zondag zoals wij die in het najaar van 1973 hebben gekend, komt dan dichterbij.

 

De uitkomst van “dit spel” rond de Krim is voor ons onvoorspelbaar, alhoewel ik me niet kan voorstellen dat beide partijen er belang bij hebben het uit de hand te laten lopen. Europa zal zich wel samen het IMF moeten gaan bezig houden met de schuldpositie van de Oekraïne.

 

De reactie van sommige marktpartijen op de laatste macro-data van China leek erop te wijzen dat het land op een recessie afstevent. Zo ver is het nog lang niet! De cijfers waren niet positief:

 

De toonaangevende index van de inkoopmanagers in de industrie is opnieuw onder de 50 gekomen, hetgeen op krimp duidt. Verder boekte het land in februari een tekort op de handelsbalans door een export die 18% lager uitkwam dan een jaar eerder. Ook de inflatie daalde met 2% y-o-y veel sneller dan verwacht.
hsbc pmi china
Bij deze cijfers hoort wel de belangrijke kanttekening dat de belangrijke viering van het Chinese Nieuwjaar – de overgang naar het Jaar van het Paard – in deze periode viel, altijd een tijd waarin de productie afneemt.

 

De markten reageerden zeer negatief op deze ontwikkelingen. De mondiale koperprijs – zeer afhankelijk van de Chinese vraag en een mondiale conjunctuurindicator – maakte een duikvlucht en ook de Chinese aandelen vielen zwaar terug.

koperprijs

 

Wat ons betreft, is dit wel wat prematuur. De voor de economie verantwoordelijke premier Li Keqiang heeft op een persconferentie (weer) aangegeven dat in het proces van hervorming dat gericht is op een lange termijn en meer duurzame groei een trager economische groei getolereerd kan worden. Tegelijk is het duidelijk dat de machthebbers in China niet zullen toestaan dat de groei té laag wordt of zelfs negatief.  Het weer opnieuw verruimen van het monetaire beleid (via de reserve ratio van het bankwezen)  kan een signaal zijn dat de vertraging te hard gaat naar de zin van Beijing. Ook de default van een Chinese bedrijfsobligatie lijkt voorlopig een eenmalig signaal.

 

Op deze plek zijn wij eerder ingegaan op de hervormingen in China (2 januari:  Het Jaar van het Struikelende Paard, 24 juni: Wat is er met China aan de hand?) Het is nog veel te vroeg om te concluderen of deze een succes worden of niet en wat dit voor de groei betekent. Het is onze zaak als vermogensbeheerder om deze ontwikkelingen wel goed te blijven volgen; de gevolgen voor de westerse beurzen zijn immers groot.

 

Aanstaande dinsdag komt ook het Federal Open Market Comitee bijeen, het beleidsbepalende orgaan van de Federal Reserve. De laatste macro-cijfers over de V.S. waren gunstig – het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was onverwacht gedaald, de detailhandelsverkopen waren iets verder toegenomen dan voorzien en de bedrijfsvoorraden stegen minder dan voorspeld -.

 

Dit lijkt er op te wijzen dat het beleid van Ben Bernanke door mevrouw Yellen ongewijzigd wordt voortgezet. Dat wil zeggen dat de opkoop van US treasuries en hypothecaire obligaties nog weer eens met € 10 mrd maandelijks wordt verlaagd. Een renteverhoging van de (korte) beleidsrente hoeven de markten niet voor medio 2015 te verwachten. De ontwikkelingen rond de Krim en in China zullen in dit proces geen verandering brengen.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl