Meredith Whitney waarschuwt voor nieuwe schuldencrisis

24 september 2010 in Blog

 

Mevrouw Whitney profeteert dat de financiële situatie van de Amerikaanse staten een nieuw systeemrisico vormt voor het financiële systeem. Beleggers en politici sluiten te veel hun ogen voor dit probleem.
De staten geven 27% meer uit dan er aan belastingontvangsten binnenkomen ($ 192 mrd). In de eerste plaats komt dat door de wederzijdse afhankelijkheid van gemeenten (“municipalities”), staten en federale overheid.  In de huidige economische situatie zijn er minder inkomsten voor de staten die verplicht zijn hun begroting in evenwicht te hebben. Zij houden de middelen achter voor hun eigen budget en de gemeenten valt het steeds zwaarder om de rentebetalingen op hun obligaties (municipal bonds) te blijven betalen.
In de tweede plaats zijn overheden net als banken teveel afhankelijk geweest van de groeiende huizenmarkt. In een snelgroeiende staat als Florida kwam tussen 2000 en 2008 30% van de inkomstengroei uit de onroerend goedsector.  Met de ineenstorting van de huizenprijzen en -verkopen is hieraan een einde gekomen  met  grote tekorten als resultaat. De sterkste staten uit het verleden zijn nu de staten met de meeste wanbetalingen op hypotheken en faillissementsverkopen, terwijl de werkloosheid in de bouwsector oploopt.

 us existing home sales

Grafiek: US Existing Home Sales

Dit jaar wordt nog € 60 mrd van het € 192-mrd gat door het stimuleringspakket van de federale overheid gedekt, terwijl ook de pensioen- en sociale fondsen in de staten moeten bijdragen. In 2011 zullen deze bijdragen veel kleiner zijn.

Whitney concludeert dat van de vijftien grootste staten , die zij heeft beoordeeld op vier criteria – economie, fiscale gezondheid, huizenmarkt en belastingen –er maar twee zijn die op alle punten positief scoren: Texas en Virginia. Ook Washington en North Carolina doen het goed. Zeven van de grootste economieën zijn rubbish: Californië, New Jersey, Illinois, Ohio, Michigan, Georgia, New York en Florida. Neutraal: Pennsylvania, Maryland en Massachusetts.

In eerste instantie komen er twee vragen bij me op naar aanleiding van het verhaal van mevrouw Whitney.
– Hoe groot is het bezit aan Amerikaanse Municipal Bonds e.d. bij Nederlandse institutionele beleggers?
– Zal de federale overheid uiteindelijk toch niet de helpende hand uitsteken als het water tot de lippen stijgt?
Als het thema va de staatsfinanciën ook publicitair belangrijk wordt, dan zullen de atwoorden op deze vragen ook snel volgen.

1)                De titel refereert aan de parabel van de gierige boeren die hun schapen al het gras op hun weides lieten opschrokken, waardoor het land woest en onbruikbaar achterbleef.

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

vermogensbeheerder franke burink

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl