Nederlandse beursondernemingen moeten het niet van Nederland hebben

1 mei 2011 in Blog

 

Maar dit geldt niet voor bedrijven die hun omzet grotendeels in Nederland behalen. Alhoewel de eerste kwartaal groeicijfers voor Nederland nog niet gepubliceerd zijn, lijken consumenten de  bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte 1 nu echt te gaan voelen. De resultaten van Sligro en Macintosh lieten dat afgelopen week al zien, terwijl ook uitzender USG tegenvallers bekendmaakte (15% van de omzet is overheidsgerelateerd).Zelfs een ijzersterke groeier als Imtech met een innovatief dienstenpalet ging gebukt onder de zwakte in de Benelux (26% van de omzet).

De AEX moet het dus van het buitenland hebben. De sterkte van de euro t.o.v. de dollar vormt dan een bedreiging, maar Nederland exporteert gelukkig de bulk van haar producten en diensten naar de eurozone, lees: Duitsland, waar nog geen vuiltje aan de lucht lijkt. Ongeveer 7,5% van onze export gaat inmiddels richting China.

Waar de bezuinigingen ook gevoeld gaan worden, zijn de Verenigde Staten. De economische activiteit in de VS over het eerste kwartaal viel tegen. De BBP-groei kwam uit op 1,8%, terwijl analisten rekenden op 2% (3,1% in Q4 van 2010). Ten opzichte van het voorgaande kwartaal liet alleen de voorraadopbouw een verbetering zien. De andere componenten, zoals de consumptie, de investeringen en de handel vielen minder hoog uit. Consumenten hadden door de hogere benzineprijs minder te besteden aan andere goederen. Verder zette ook de overheid een rem op de uitgaven. En dit terwijl de echte bezuinigingen in de V.S. nog moeten komen. In dit verband is een ander feit van belang dat ik tegenkwam in een artikel: voor het eerst sinds de Grote Depressie (30er-jaren) ontvangen de Amerikaanse huishouden meer aan steun ($ 2300 mrd) van de overheid dan zij aan belastingen betalen ($ 2200 mrd). Circa 182 miljoen van de 308 miljoen Amerikanen krijgen op een of andere manier steun van de overheid (Social Security, Medicare, Medicaid, voedselbonnen, huissubsidie, enz.). Onvermijdelijk dat hier straks sociale slachtoffers gaan vallen.

Maar als de federale en lokale overheden geen bijdrage aan de groei meer leveren, dan is er gelukkig nog de Fed. Na de vergadering van het monetaire beleidscomité gaf voorzitter Bernanke voor het eerst een persconferentie. Hij maakte duidelijk dat het einde van QE2 in juni niet betekent dat de monetaire steun wordt ingetrokken of dat de fed fund rate wordt verhoogd. Weliswaar schat hij het risico van een hogere inflatie  hoger in, maar hij houdt vast aan zijn idee dat dit een tijdelijk fenomeen is. In tegenstelling tot zijn Europese tegenvoeters acht hij de tijd voor ingrijpen nog niet gekomen.

A.s. vrijdag wordt weer het cijfer bekend gemaakt waar het allemaal om draait, de nonfarm payrolls. Zeven miljoen banen komt Amerika nog tekort! 

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
1 mei 2011

Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

  

franke_wf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl