Never let a good crisis go to waste

27 april 2012 in Blog, Ondernemingen, Wereld

een mooie baan hebben, horen en voelen we het onheil van alle kanten. De regering bezuinigt, onze huizen zijn onverkoopbaar, we zitten onder de “nullijn” met de salarissen en er gebeuren dramatische zaken met onze pensioenen. We beseffen ons terdege dat het iets verder van huis echt geen feestje mee is. De borden blijven tegenwoordig heel bij de Grieken. Kortom, zekerheidshalve houden we onze hand op de portemonnee.

Op de beurzen heeft de crisis zijn uitwerking niet gemist. Aandelen zijn fors in waarde gezakt, en bankaandelen – ooit “obligaties met iets lekkers” – lijken de koers van het jaarlijkse dividend van weleer te noteren. Met vastgoed is de belegger de laatste jaren ook niet gelukkig geworden en op de spaarrekening krijg je hooguit de inflatie vergoed. Obligaties had, inderdaad had, je moeten hebben, maar dan wel van de staat, en het liefst Duitse. Maar of je ze nu nog moet hebben is de vraag. Met een rente van 2 á 3 procent weet iedere belegger dat dit op termijn ook geen vetpot zal zijn.

Wat is nu wijsheid?

 De meest logische reactie is veiligheid zoeken. Vrijwel iedere belegger heeft dan ook een flink deel, zo niet alles, op een spaarrekening geparkeerd. Wachten op betere tijden of alvast wat hypotheek aflossen.

 Is dat verstandig? Zoals gezegd, men wacht en masse op betere tijden. Mag men dus ook betere tijden verwachten? De geschiedenis leert ons dat die er ook altijd  weer aankomen. Het kan even duren en hoe alle lastige economische problemen opgelost moeten worden is nog onduidelijk, maar zoals de president Brand van de Boeren zei na de veldslag tegen de Basoetoes: “Alles sal reg kom als elkeen sy plig doen”.

Goed, we weten nog niet hoe, maar als elkeen inderdaad zijn plig doe, of gewoon met pappen en nathouden, verdwijnen veel problemen of worden vervangen door andere. Weet u nog wat er met de Azië Crisis aan de hand was? De regio kent nu in ieder geval bijzonder sterke economieën. En ook IJsland (Icesave, Landesbanken) laat alweer een goede economische groei zien.

 Afgezien van de bovenstaande boerenwijsheid zijn er ook economisch weldegelijk structurele ontwikkelingen die een herstel van de economie en vertrouwen dragen. Zo laten de Nieuwe Economieën nog steeds een sterke groei zien. Niet in de laatste plaats gedragen door een jonge bevolking die steeds beter is opgeleid en geïnformeerd. Het IMF blijft dan ook positief over de groeimogelijkheden van deze landen. Zo woont ongeveer 80 % van de wereldbevolking in landen met een economische groei sinds 2009 van minimaal 5 %. Ook de ICT revolutie is nog lang niet over. Nederland is bijvoorbeeld een echt “internetland” waar de penetratiegraad en het gebruik hoog is, ook de gebruiks- en toepassingsmogelijkheden nemen nog steeds sterk toe. De wereldhandel en daarmee de exporten groeien ook nog steeds harder dan de groei van het BNP in westerse landen. Door de multinationals profiteren de westerse landen dan ook volop mee van de sterke groei elders.

 Recessies duren over het algemeen vijf kwartalen. In Nederland hebben er nu waarschijnlijk twee gehad. Eind 2012, laten we zekerheidshalve rekenen op medio 2013, zou er weer licht aan het eind van de tunnel te zien moeten zijn. Gezegd wordt dat de beurzen een half jaar vooruitkijken. We moeten dus niet opkijken als de beurzen ergens in de tweede helft van dit jaar ons vertellen dat het beter gaat.

 Wordt het dan al tijd om de dubbeltjes van de bank te halen en aan het werk te zetten? Obligaties zijn voor de belegger die wat meer geduld heeft niet echt interessant, het afwaarderen van vastgoed is nog in volle gang, op de spaarrekening verliest men per saldo geld. Maar de belegger die nu een pakket kwaliteitsaandelen geleidelijk aan verzamelt, zal straks misschien zeggen ”oh ja, de Krediet Crisis”, dat was nog eens een mooie tijd!”

 Joris Teulings 

Castanje Vermogensbeheer
28 april 2012

joristeulings_fotoweb


Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl