Een nieuw jaar met nieuwe kansen

26 december 2010 in Blog

 

Voor de obligatiebelegger is trouwens het tij al gekeerd. Nadat hiervoor al vroeg in het jaar was gewaarschuwd, kwam de ongekend snelle stijging van de kapitaalmarkttarieven in de afgelopen weken zowel in de Europa als de VS toch onverwacht. Welke verklaring hier ook voor wordt bedacht, een verdere toename lijkt onvermijdelijk.
In 2011 moeten de overheden van Europa, Amerika en Japan enorme schulden herfinancieren – voor een belangrijk deel kortgeleden aangegaan – , resp. voor $ 3.000 mrd, $ 4.000 mrd en voor $ 2,800 mrd. Daarbovenop wordt geschat dat de banken wereldwijd nog eens $ 7.000 mrd moeten herfinancieren. In het spel van vraag en aanbod van geld, kan de prijs van geld – lees: rente – dan ogenschijnlijk alleen maar stijgen.

Maar … het nieuwe jaar biedt ook kansen om de problemen aan te pakken. Europa moet bereid zijn om eensgezind op te treden en goed lange termijn plan op te stellen om Ierland en de zuideuropese schuldenlanden te redden. Als dit betekent dat een deel van de vorderingen op de overheden moet worden afgeschreven, dan is dat een prijs die moet worden betaald. De Europese banken zullen dan extra steun nodig hebben.
Evenzo kan ook Amerika niet te lang wachten met duidelijk te maken dat zij ernst maakt met het op termijn onder controle brengen van de tekorten. Zowel aan de kant van de democraten als de republikeinen is er het besef dat er hoog nodig iets moet worden gedaan.

Ondertussen kunnen individuele ondernemingen tussen de mondiale rotsblokken door laverend  de wind vol in de zeilen krijgen. Zo vestigde de afgelopen week DSM volop de aandacht op zich met alweer de derde overname in korte tijd, terwijl het laatste restje cyclische bedrijfsvoering werd verkocht. Het is de taak van de belegger – en van de vermogensbeheerder – die ondernemingen te selecteren die in 2011 optimaal profiteren van de omstandigheden. Dus met een sterke exposure in de opkomende markten, met weinig last van de bezuinigingsmaatregelen in Europa en niet getroffen door de stijgende rente. En .. als de omstandigheden wijzigen, dat dan de steven gewend kan worden.

Wij spreken elkaar in 2011 weer!

 

 

Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
26 december 2010

franke_wf

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl