Ondertussen, over de oceaan…

21 november 2011 in Blog, Macro-economie, Wereld

Sequestration
Als ze er niet uitkomen zijn de gevolgen duidelijk: er komen dan automatische bezuinigingen ter grootte van  $ 1200 miljard vanaf 2013 – sequestration genaamd -, gelijkelijk verdeeld tussen defensie en andere uitgaven. Overigens lijkt dit bedrag enorm groot, maar maakt niet meer dan 3% uit van het totaal aan geprojecteerde uitgaven over de gehele periode.  Maar zelfs als het comité eruit komt, dan moet het Huis van Afgevaardigden, waar de republikeinen de meerderheid hebben, erover beslissen. Wijzigingen kunnen dan niet worden aangebracht , maar slechts in zijn geheel aangenomen of verworpen.

Maar er is meer. De Republikeinse leider Alan Simpson en de Democratische aanvoerder Erskine Bowles van het supercomité denken dat zonder akkoord een verdere downgrading van de V.S. bij de ratingagencies op de loer ligt.

Daarnaast vinden de republikeinen dat door de ongecontroleerde bezuinigingen op defensie de nationale veiligheid in gevaar komt.  De democraten voorzien een onvermijdelijke recessie als stimuleringsmaatregelen, zoals hogere en verlengde uitkeringen worden geschrapt. De staten en gemeenten die al grote schuldproblemen hebben, zouden extra worden getroffen door het snijden in de federale uitgaven.  De invloed van de euro-crisis op de Amerikaanse banken kan daar nog bijkomen.

Tot nu toe leek Wall Street zich over dit onderwerp nog niet erg druk te maken. De derde kwartaalcijfers van de meeste S&P 500-bedrijven zagen er goed uit en de ondernemingen zelf verwachten een positieve ontwikkeling in de komende kwartalen. Ondertussen komen ook op macro-economische gebied betere cijfers door. Het BBP is in het derde kwartaal met 2,5% gegroeid en de eerste cijfers voor het vierde kwartaal duiden op een voortzetting van de gematigde groei.  Zelfs de werkloosheid en de huizensector laten iets van herstel zien.  Maar dit alles kan naar de achtergrond verdwijnen als het comité en daarna het Huis er niet uitkomen.

De verwachting is dat de sequestration, de automatische bezuinigingen in 2013 waarschijnlijk door het Congres in 2012 zullen worden “overruled” .  De nieuwe president zal het probleem dan onmiddellijk op zijn bord krijgen.

Maar het is niet onmogelijk dat het vuur eerder aanwakkert.  De crisis in Europa laat zien dat financiële markten hun eigen dynamiek ontwikkelen en niet willen wachten op de besluiten van de politici. Onrust op rente- en valutamarkten kan het gevolg zijn. Een nieuwe downgrading ligt dan op de loer.

Gezien de halsstarrige opstelling van de Tea Party die de Republikeinse partij in de houdgreep houdt, lijkt een evenwicht bezuinigingspakket in het komende jaar – opnieuw – sowieso moeilijk haalbaar.  Een nieuwe bron van stress, maar dan aan de andere kant van de oceaan, is dus niet ondenkbaar.

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
21 november 2011

Gerelateerde artikelen:

Franke Burink

Franke is werkzaam geweest als econoom en private banker bij ABN AMRO Bank. Hij heeft gepubliceerd over rente- en valutabewegingen en het monetaire beleid in de OECD-landen. Vanaf 2000 opereert hij als zelfstandig vermogensbeheerder, vanaf begin 2010 bij Castanje Vermogensbeheer in Vught en tevens bij Finaltrust Vermogensbeheer in Eindhoven (2011).. Hij is secretaris van de Vereniging van Echt Onafhankelijke Vermogensadviseurs (VEOV).


 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl