Stilte voor de storm

15 augustus 2010 in Blog

 

De recent gepubliceerde gegevens over het nationaal inkomen, de schattingen voor het tweede kwartaal en de revisie van oudere data, hadden twee teleurstellingen in zich. 1. De groei van de eindvraag naar goederen en diensten – noodzakelijk om de werkgelegenheid te verbeteren – is zwak en lijkt verder te verzwakken. 2. De groei van de vraag over het afgelopen jaar is overschat. Met name de consument heeft minder uitgegeven dan eerder gedacht. Dit heeft wel als gouden randje dat de schuldafbouw (deleveraging) sneller is gegaan. Ook de laatste cijfers met betrekking tot de Amerikaanse produktie waren zwak: de ISM Manufacturing composite index daalde in Juli met 0,7%, maar dit zou nog veel slechter zijn geweest als de voorraden niet met 4,4% waren gestegen. Dit duidt op een stagnerende afzet. Maar in de industrie is alles nog niet verloren. Opkomende markten bestellen nog steeds fors en de Amerikaanse ondernemingen hebben veel liquiditeiten ter beschikking die voor investeringen beschikbaar zijn.

De recente ontwikkelingen zijn voor ons geen aanleding vooralsnog onze visie van een langdurig traag herstel in de westerse economieën overboord te zetten. Wel kan de sentimentsverschuiving aanleding zijn om op korte termijn weer een verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro te verwachten.

Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

vermogensbeheerder franke burink

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl