Portugal en de toekomst van de eurozone

16 januari 2011 in Blog

 

 

De financiële markten haalden opgelucht adem en dit vertaalde zich in een sterk herstel van de euro t.o.v. de dollar en aandelenkoersen die het eind van de week “rallieden”. De Portugese Minister van Financiën wees erop dat het land vast op koers ligt om de tekorten terug te dringen en dat men geen hulp van “Europa” nodig heeft. Hij vermeldde niet dat eerder de week de ECB Portugese leningen had opgekocht en dat ook het vermogensbeheer van de pensioenmiddelen was ingezet.

 

Het is nog veel te vroeg om te juichen, voor Portugal en voor andere landen. Er staan nog meer financieringsrondes voor de deur en straks komen ook de “grote landen” naar de markt om hun begrotingstekorten te financieren. De vier PIGS moeten daarmee dan in concurrentie en het sentiment kan zó weer omslaan.

 

Bruto Overheidsschuld (in % v.h. BBP)

 

 

 

 

 

 

2010

 

 

Tienjaars rente

 

 

Griekenland

 

 

140%

 

 

11,3%

 

 

Ierland

 

 

97%

 

 

8,3%

 

 

Portugal

 

 

82,8%

 

 

6,8%

 

 

Spanje

 

 

64,4%

 

 

5,5%

 

 

 

 

 

 

 

 

De renteverschillen met Duitsland staan nog steeds op een recordhoogte. De afgelopen week plaatste de Nederlandse Staat een obligatielening voor drie jaar met een effectief rendement van 1,29%. Bij een inflatiepercentage dat richting de 2% tendeert, geeft dit wel aan dat de beleggers toch nog steeds de voorkeur geven aan veiligheid.

 

 bondspreads_20110116

 

De Chief Economist van Citi Group Willem Buiter herhaalde zijn opvatting in de Nederlandse pers dat een oplossing van de schuldenproblematiek pas mogelijk is als er wordt geherstructureerd. Met name zou dat moeten gelden voor Griekenland en Ierland.

 

Er is Europa echter veel aan gelegen om de eurozone niet uit elkaar te laten vallen en de welvaart die door het totstandkomen van de muntunie is bereikt, niet verloren te laten gaan. Wij blijven optimistisch dat dit ook zal lukken.

 

portugalkapmarkt_20110116

 

En de Europese bedrijven dan?
Al langer constateren wij dat er discrepantie zit tussen de macro-economische en politieke ontwikkelingen aan de ene kant en de bedrijfsresultaten en de aandelenkoersontwikkeling aan de andere kant. Voor een deel is dat te verklaren door sterke groei in de opkomende markten waarvan de multinationale bedrijven in noordwest Europa, maar niet alleen daar, van profiteren. De sterke exportgroei van Duitsland weerspiegelt dit.

 

Maar er zal een moment (moeten) komen dat beide kanten naar elkaar toe moeten komen. Trekt het bedrijfsleven de nationale economieën uit het moeras? Of zal juist de schuldenproblematiek en de noodzaak tot bezuinigen de ondernemingen weer een salg toebrengen? Als we op de gemiddelde groeivoorspellingen voor de eurozone in 2011 afgaan, dan ligt de waarheid ergens in het midden.

 

Ook in de V.S. zullen harde noten moeten worden gekraakt. Wij geven deze week alleen een opvallend plaatje: het laat zien hoeveel Amerikanen gebruiken van gratis voedselbonnen:

 

foodpartrate

 

Op de agenda
Deze week komt ASML met jaarcijfers. Na de zeer goede resultaten van Intel mag ook van ASML prachtige reslutaten worden verwacht.

 

Op maandag zijn de  Amerikaanse buerzen dicht (Maarten Luther King Day).

 

Op donderdag is er een reeks aan macro-cijfers.

 

Donderdag 20 januari

 

  • Ahold, trading update vierde kwartaal
  • Dui, producentenprijzen, december
  • NL, werkloosheid, december
  • NL, consumentenvertrouwen, januari
  • NL, prijsontwikkeling bestaande koopwoningen, december
  • VS, wekelijkse steunaanvragen
  • VS, leidende indicatoren, december
  • VS, verkopen bestaande woningen
  • VS, wekelijkse olievoorraden

 

 

 

 

 

 

 

 Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

 

 

 

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
9 januari 2011

 

 

 

franke_wf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl