Q4: het eindspel


Deze week staan de belangrijkste indicatoren voor de Amerikaanse economie op de agenda, namelijk de werkgelegenheidscijfers op vrijdag. Deze worden voorafgegaan op woensdag door de banencijfers van Automatic Data Processing – overigens een uitstekende belegging – voor de particuliere sector.

Inkomen, levensstandaard,  status, bijna alles hangt in de Verenigde Staten af van het hebben van een baan.  De V.S. zijn ook altijd een banenmachine geweest, maar na de laatste recessie is hier aardig de klad ingekomen.

In onderstaande grafiek  staat het totaal aantal banen: de top van begin 2008 van 138 mln arbeidsplaatsen is nog lang niet ingehaald.

totalnonfarm

Onderstaande grafiek laat de maand-op-maand verandering in het aantal banen zien.

payrollsmaandelijks

Vorige week haalde ik John Mauldin aan die had berekend dat drie jaar lang de maandelijkse toename van het aantal banen 250.000 moest zijn om het werkloosheidspercentage tot 5,5% terug te brengen (nu 8,1%). Bedacht moet worden dat velen teleurgesteld zijn en niks meer verwachten en zich dan niet langer als werkzoekend inschrijven. Als de banenmarkt aantrekt melden deze teleurgestelden zich ook weer en dat maakt het dan moeilijk het percentage omlaag te krijgen.

Onderstaande grafiek laat de gemiddelde duur van de werkloosheid zien. Had vóór 2008 een werkzoekende binnen 20 weken een andere job, nu is dat opgelopen tot gemiddeld 40 weken.

gemiddeldeduur

De stelling luidt dan ook steeds luider dat de werkloosheid niet alleen een probleem is van te lage economische groei, maar een structurele component heeft: de V.S. zijn concurrerend genoeg, hebben een te laag-opgeleide beroepsbevolking, enz.

Voor de aandelenbeleggers zijn de kwartaalcijfers over Q3 van belang die nu gaan binnenstromen. In hoeverre werkt de mondiale groeivertraging door in de winstcijfers van de grote exporteurs in Europa, die tot nu toe zulke fraaie koersresultaten hebben laten zien. De duidelijke afkoeling in China begint waarschijnlijk door te werken. Een luxe producent als bijvoorbeeld Burberry heeft al haar winstprognoses verlaagd.

De komende weken blijven dus spannend!

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl