Recessie of niet?
Duitsland fungeert weer als trekker van de Europese economie en de expansie hier compenseert deels de gevolgen van het bezuinigingsbeleid in zuidelijke en andere staten. De export van Duitse auto’s en machines blijft het ongelooflijk goed doen. Er doemt echter een zwarte wolk op: de Chinese economie maakt een forse draai. In januari kocht China 15,3% minder producten uit het buitenland dan in dezelfde periode van 2011 (de export daalde zelfs met 0,5%). Voor een belangrijk deel is dit te verklaren uit het beleid van Peking om de overinvesteringen in vastgoed af te stoppen. Er is veel te veel gebouwd, vaak op de verkeerde plaatsen. De invoer van staal, ijzererts en aluminium is in januari dan ook spectaculair gedaald. Maar de teruggang in deze sector zal gevolgen hebben voor de hele Chinese economie: wij zijn al een voorspelling van ”slechts” 6,6% voor 2012 tegengekomen. Met vertraging zal dit ook de Duitse/Europese export treffen.
Elders in de wereld is er voor de Europese export nog wel terrein te winnen, mede gesteund door de de relatief zwakke euro. Zo lijken de Verenigde Staten langzaam uit het conjuncturele dal te kruipen. De echte budgetingrepen in Amerika zullen op zijn vroegst in 2013 beginnen.
De bezuinigingen in de Europese lidstaten zelf zullen echter zwaar wegen. De consensus, dat de economische groei in de tweede helft van 2012 weer kan aantrekken lijkt ons wat optimistisch.
Psychologisch kan echter het vertrouwen in Europa terugkeren als de overheden zich stipt gaan houden aan de begrotings- en schuldnormen. De ECB biedt daarbij de helpende hand door opnieuw met een driejarige faciliteit (LTRO) voor het Europese bankwezen te komen. De angst dat banken door de schuldencrisis zullen omvallen kan hierdoor worden weggenomen.
Conclusie. 2012 zal in conjunctureel opzicht een overgangsjaar worden. Overheden moeten laten zien dat zij zich aan de eigen afspraken kunnen en willen houden. Van die kant wordt de economische groei geremd.Steun komt er in 2012 vanuit het buitenland, maar dat zal niet voldoende om meer dan een heel zwakke BBP-groei voor de eurozone te mogen verwachten (0,1%).
Agenda |
Maandag 13 februari
Dinsdag 14 februari
Woensdag 15 februari
Donderdag 16 februari
Vrijdag 17 februari
|
Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
12 februari 2012