Ontschulden en economische groei

19 september 2010 in Blog

 

 

Het economisch herstelproces

Het economisch herstelproces in de V.S. na een recessie is nu anders dan gebruikelijk omdat de recessie door een financiële crisis is veroorzaakt. Ook op deze plaats is meermalen gewezen op de noodzaak voor de Amerikaanse burger om zijn torenhoge schulden terug te brengen. Het IMF schat dat voor 11 miljoen Amerikaanse huishoudens de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis en dat voor 7,5 mln huishoudens een faillissement dreigt. De consument bouwt dan ook zijn schulden af. Maar zolang dat gebeurt, zal de consumptieve sector – 70% van het BBP – de economie niet kunnen aanzwengelen. Hoelang kan het duren voordat de schuld-/inkomstenverhouding weer op zo’n niveau ligt dat de consument voldoende vertrouwen heeft vrijelijk te gaan besteden (en lenen)? Het zakenblad The Economist (18/9/2010) haalt twee onderzoekers aan, Carmen en Vincent Reinhart, die 15 crises sinds 1977 hebben onderzocht. Gemiddeld duurt na een financiële crisis de deleverage zeven jaar, waarbij de economische groei 1% lager ligt dan voor de crisis. Als dit voor Amerika opnieuw zou opgaan, dan groeit het land de komende vier tot zeven jaar met 2,4%. Dit zal niet voldoende zijn om de werkloosheid fundamenteel omlaag te brengen.

Een wat somber beeld dat wordt versterkt door het feit dat de overheid zelf grote schulden heeft en nauwelijks een extra helpende hand kan toesteken. Vanavond (zo 19 september) staat de federale schuld op $ 13.481.682.978.302. Als u wilt weten hoe hoog de schuld de schuld is op het moment dat u dit artikel leest, klik dan op USDebtclock. Een andere keer zal worden ingegaan op de tegenkrachten.

Banken en Basel

. Een tweede fundamentele zaak betreft de sterkte van het Europese bankwezen. Er is vorige week zondag een akkoord bereikt over de kapitaaleisen in het kader van Basel-III. Markten reageerden nogal positief op het feit dat de banken langer de tijd krijgen om de hogere wettelijk vereiste kapitaalbuffers op te bouwen. Bankaandelen stegen per saldo. De aangescherpte eisen vinden wij een goede zaak, maar uiteindelijk zal de markt de banken niet lang respijt geven. Dit betekent dat we een vloed van aandelenemissies kunnen verwachten. Deutsche Bank reageerde deze week als eerste door € 10 mrd aan haar aandeelhouders te vragen. Wij denken dat ING en SNS Reaal binnenkort ook naar de emissiemarkt zullen komen om nieuw kapitaal op te halen. De verwatering die hiervan het gevolg is zal zeker invloed hebben op het verdere koersherstel. in de V.S. na een recessie is nu anders dan gebruikelijk omdat de recessie door een financiële crisis is veroorzaakt. Ook op deze plaats is meermalen gewezen op de noodzaak voor de Amerikaanse burger om zijn torenhoge schulden terug te brengen. Het IMF schat dat voor 11 miljoen Amerikaanse huishoudens de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis en dat voor 7,5 mln huishoudens een faillissement dreigt. De consument bouwt dan ook zijn schulden af. Maar zolang dat gebeurt, zal de consumptieve sector – 70% van het BBP – de economie niet kunnen aanzwengelen. Hoelang kan het duren voordat de schuld-/inkomstenverhouding weer op zo’n niveau ligt dat de consument voldoende vertrouwen heeft vrijelijk te gaan besteden (en lenen)? Het zakenblad The Economist (18/9/2010) haalt twee onderzoekers aan, Carmen en Vincent Reinhart, die 15 crises sinds 1977 hebben onderzocht. Gemiddeld duurt na een financiële crisis de deleverage zeven jaar, waarbij de economische groei 1% lager ligt dan voor de crisis. Als dit voor Amerika opnieuw zou opgaan, dan groeit het land de komende vier tot zeven jaar met 2,4%. Dit zal niet voldoende zijn om de werkloosheid fundamenteel omlaag te brengen.

 

Voor meer actuele visies: Vermogensbeheer: opnies

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

 vermogensbeheerder franke burink 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl