Heeft de rente zijn laagste punt gezien?


Castanje Vermogensbeheer is al geruime tijd voorbereid op een keerpunt in de rente. Wij verwachten dat de kapitaalmarktrente wereldwijd het dieptepunt is gepasseerd. In Europa noteerde de tienjarige Duitse Bund op het dieptepunt -0,25% en in de Verenigde Staten (VS) ongeveer 1,5%.

Vandaag liggen deze tienjaars rentes ongeveer 1% hoger.

In de VS is al geruime tijd sprake van een toenemende inflatie. Dit is de laatste weken versterkt door de verkiezing van Trump als nieuwe president. Protectionisme en voorgenomen grote investeringen in infrastructuur leidden bij beleggers tot de verwachting van inflatie “Trumpflation”. De Europese kapitaalmarktrente zal uiteindelijk de Amerikaanse rente volgen in de stijging.

In ons beleggingsbeleid houden wij rekening met de kunstmatig lage rentestanden. Wij hebben relatief veel in Floating Rate Notes. Dit zijn obligaties waarvan de rente ieder jaar wordt bijgesteld aan de hand van de dan geldende actuele rente- en/of inflatietarieven.

De draai die de kapitaalmarktrente momenteel heeft gemaakt, kan gepaard gaan met onrust en volatiliteit. Dat is inherent aan trendbreuken. De stijgende rente heeft relatief een negatieve invloed op de waardering en aantrekkelijkheid van aandelen.

We verwachten niet dat de renteniveaus snel tot een hogere rente van 4 of 5 procent zal stijgen. Wij zien eerder een langdurig patroon van normalisatie van renteniveaus, die vooralsnog op het huidige niveau of iets hoger zullen blijven.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Vincent Hoffmans is vermogensbeheerder • directeur bij Castanje Vermogensbeheer. Vincent is bedrijfseconoom en raakte al op zeer jonge leeftijd geïnteresseerd in beleggen. Heeft u vragen? Bel 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl