Saudi Amerika

9 december 2012 in Blog, Macro-economie, Wereld

aausoilgasprod

 

aausgroterdansaudia

Bron: WSJ

Deze enorme toename is volledig toe te schrijven aan de exploitatie van schaalolie. Samen met de productie van schaalgas zal dat de Amerikaanse energiemarkt in beweging zetten, met uitstralingseffecten naar de rest van de wereld. De keiharde kleisteenlagen waarin de energie nu nog ligt opgeslagen ( ‘tight oli’) kunnen sinds 10 jaar dankzij nieuwe technieken ontgonnen worden en .. – mede dankzij de hoge olieprijzen – ook winstgevend.
Er is nu al een beweging gaande dat de V.S. zelf hun goedkope gas binnenslands inzetten en hun (vervuilende) kolen naar de Europese energiecentrales sturen.

De lagen waarin deze schaalenergie voorkomt, bevinden zich overal, ook in Europa en China. Waarom zijn volgens de IEA de vooruitzichten voor de Amerikaanse markt dan zoveel beter. Dit hangt samen met de techniek die wordt gebruikt om schaalgas en –olie naar boven te halen, het zgn fracking. Onder hoge druk wordt een mengsel van water, chemicaliën en zand in de (horizontale) geperst om het gas omhoog te krijgen. In Europa is door verzet van burgers en milieu-organisaties deze techniek nog niet toegepast. In China en andere gebieden in opkomende markten, Zuid Afrika bijvoorbeeld, is het gebrek aan water het grootste probleem.
Maar wellicht dat er in de opstelling van de Europeanen iets kan gaan veranderen. In Frankrijk liggen de grootste voorraden, lijkt de regering Hollande te gaan bewegen. Volgende maand zal ook Groot Brittannië zich over fracking gaan uitspreken.

Zoals het er nu naar uitziet betekent  deze energierevolutie een versterking van de Amerikaanse economie. Amerikaanse energie-intensieve bedrijven kunnen hun productie-locaties gaan terughalen naar de V.S. De Amerikaanse handelsbalans zal sterk verbeteren, zeker als grote olieondernemingen zoals Royal Dutch toestemming krijgen om Amerikaanse olie te gaan exporteren.
Welke beursondernemingen zullen gaan profiteren van deze schaalenergie-revolutie? Wij hopen hier binnenkort nader op in te gaan.

De World Energy Oulook voorspelt nog een aantal andere trend::

–          De opkomende markten worden de bepalende factor op de wereldenergiemarkten. Het aandeel van de niet-OECD-landen zal van 55% in 2010 stijgen tot 65% in 2035. China ziet zijn vraag met 65% het meest stijgen, gevolgd door India en het Midden Oosten.

aashareofenergy

–          Fossiele energie blijft de belangrijkste energiebron, ook in 2035 (75% van totaal). Het zal dan ook niet lukken om de CO2 uitstoot te reduceren. De wereldwijde temeratuur zal gemiddeld met 3,6ºC stijgen.

–          De Europese afhankelijkheid van olie- en gasinvoer zal alleen maar toenemen.

aaenergyafhankelijkheid

–          Als een aantal hinderpalen zijn weggenomen, kan de olieproductie van Irak verdubbelen. Het land kan dan na Rusland ’s wereld grootste olie-exporteur worden.

aairakoilprod 2

Door technologische vooruitgang wordt de energiekaart in korte tijd anders ingekleurd. Amerika en in het voetspoor Canada met zijn enorme teerolievoorraden kunnen een veel grotere rol gaan spelen als energieproducent. Dit zal zeker ook zijn zinvloed hebben op beleggingsgebied.
Maar evengoed moet worden bedacht dat diezelfde technologie ook andere gebieden en/of andere energiebronnen weer een stimulans kan geven, waardoor de kansen keren. Wij houden u op de hoogte.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl