Een scenario van vertrouwensherstel

22 september 2011 in Blog, Europa, Macro-economie, Nederland, Wereld

Op verschillende fronten lijkt men wakker geworden: de tandem Merkel/Sarkozy wil op 23 oktober een overall plan presenteren, de G20 komt begin november bijeen om “de kwestie Europa” te bespreken, het IMF laat ondertussen van zich horen met allerlei noodfondsjes die uit de mottenballen worden gehaald en misschien komt het machtige China ook weer helpen met zijn machtige reservevoorraad.

De noodzaak is duidelijk. Tegen een achtergrond van afnemende economische groei en zelfs recessie moeten de beleidsmakers drie ballen tegelijk in de lucht houden: 1. De Griekse schulden moeten worden geherstructureerd, – dat wil zeggen een betalingsregeling plus een deel kwijtschelden – maar dat mag niet ongecontroleerd gebeuren (“vanaf morgen betalen wij niet meer”). 2. Om besmetting naar andere Zuid-Europese landen tegen te gaan moet er een voldoende groot vangnet worden gecreëerd. 3. En om de eigen banken te beschermen en het Europees krediet- en betalingssysteem in de lucht te houden moeten de Europese leiders duidelijk maken dat zij ook de banken onvoorwaardelijk zullen steunen.

Met zoveel geweld en de wil om de problemen op te lossen, moet dat dan ook wel lukken, toch? Dat is maar de vraag. Het probleem zit vooral in onderdeel twee. Een vangnet voor Italië en Spanje, van € 1500 of 2000 mrd zou volgens de experts groot genoeg zijn (“een bazooka”) om aanvallen op de landen af te slaan. Maar waar moet dat geld vandaan komen? Als de Europese overheden hun eigen banken mee gaan helpen herkapitaliseren – en er worden bedragen van € 250 mrd genoemd – dan is er geen ruimte …. en bereidheid om nog meer te doen.

De extra middelen zullen dan via de IMF-weg door China en andere opkomende economieën moeten worden gefourneerd.

Dit scenario van vertrouwensherstel ligt dus op tafel en blijkbaar geloven de financiële markten erin.
Stel dat het inderdaad zo loopt, is dan de weg vrijgemaakt voor de aandelenkoersen om hun oude hoogtepunten weer op te zoeken? Dat lijkt wat voorbarig. De reële economie werkt nog niet mee. Goede cijfers en tegenvallers wisselen elkaar af, waarbij de laatste weken uit de V.S. wat meer plussen komen. De eerste schattingen voor de economische groei in het derde kwartaal van 2011 zouden wel eens negatief kunnen zijn. Opnieuw een recessie in aantocht!

De hogere kapitaal eisen die aan de banken zullen worden gesteld zullen ook een drukkende effect hebben op de groei van de kredietverlening. Bovendien zullen de externe kredietverleners aan Europa met IMF en China voorop een streng aanpassingsbeleid eisen, waarbij de bezuinigingen de hoofdmoot vormen.

Hier staat tegenover dat de nieuwe aanpak van de schuldencrisis zoveel vertrouwen creëert bij ondernemers en burgers dat investerings- en consumptieve uitgaven weer een opgaande lijn gaan vertonen. In dat geval willen beurzen nog wel eens ver vooruitkijken en het economisch herstel van eind 2013 verdisconteren. Maar zover is het nog niet….

Franke Burink
Castanje Vermogensbeheer

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/economie/een-scenario-van-vertrouwensherstel/

Gerelateerde artikelen:

Franke Burink

Franke is werkzaam geweest als econoom en private banker bij ABN AMRO Bank. Hij heeft gepubliceerd over rente- en valutabewegingen en het monetaire beleid in de OECD-landen. Vanaf 2000 opereert hij als zelfstandig vermogensbeheerder, vanaf begin 2010 bij Castanje Vermogensbeheer in Vught en tevens bij Finaltrust Vermogensbeheer in Eindhoven (2011). Hij is secretaris van de Vereniging van Echt Onafhankelijke Vermogensadviseurs (VEOV).

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl