Schulden blijven overheersen
Verder was het kommer en kwel. Productiecijfers én vertrouwensindicatoren in Europa en de V.S. gaven een terugval in economische activiteit te zien. Hoe moet dit worden geduid?
Deze macro-cijfersteleurstelling past precies in het patroon van economisch herstel volgens the New Normal, waarover wij al vaker hebben geschreven. Dit is een langdurige situatie waarin de (westerse) wereld haar verslaving aan schuld en krediet moet zien kwijt te raken. De hoge schuldratio’s maken het onmogelijk voor burgers, bedrijven en overheden nog meer op de pof te leven en ons uit “de problemen te lenen”. Dit betekent dat het westen eerst haar schulden moet afbouwen (deleveraging).
Het vrije ondernemerschap zorgt voor voldoende impulsen voor de economie – toegegeven: geholpen door zeer lage rentestanden en tot voor kort massale overheidssteun – maar tegenvallers (hoge energie- en grondstoffenprijzen, een “dure euro”, bezuinigingen, enz) zorgen er in deze situatie voor dat de economie niet versnelt.
Kortom: er is sprake van groei, maar gemiddeld “te laag”, met periodes waarin het lijkt of wij “de bocht hebben genomen” en andere periodes waarin weer een recessie op de loer ligt .
In mei dringt de schulden problematiek weer naar de voorgrond. In Amerika waar op 16 mei opnieuw het schuldenplafond voor de federale overheid zal worden bereikt. Tegelijk worden de berichten over herstructurering van de schulden van Portugal, Griekenland en Ierland steeds frequenter. In “Basel III: blij met DNB” stelden wij dat overheden er belang bij hebben om een herstructurering, b.v. in de vorm van een Haircut, uit te stellen totdat de banken voldoende kapitaalbuffers hebben verzameld.
Niettemin gaat het er deze weken om spannen. De bijeenkomst van de grote eurolanden, dus exclusief Nederland, dit afgelopen weekend, duidt hier al op. Pappen en nathouden wordt bemoeilijkt omdat politici steeds meer rekening moeten houden met bevolkingsgroepen die geen steun meer willen verlenen aan de zuideuropese schuldenaren en dit zijn niet alleen de Ware Finnen.
De belegger en de vermogensbeheerder hebben deze week weer een flink aantal kwartaalcijfers te verwerken, o.a. Fugro. Wij zijn ook geïnteresseerd in de eerste schatting van het CBS van de Nederlandse groei in Q1.
Agenda |
Maandag 9 mei
Dinsdag 10 mei
Woensdag 11 mei
Donderdag 12 mei
Vrijdag 13 mei
|
Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
8 mei 2011
Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies