Stresstest

25 juli 2010 in Blog

 

 

Er blijven toch wel vraagtekens hangen. – Het geteste crisisscenario waaraan de banken zich moesten onderwerpen, had een kans van 1 op de 20 jaar dat het zich voordeed. Is dit wel streng genoeg? Waarom niet een gebeurtenis testen die maar een kans heeft om eens in 40 of 50 jaar voor te komen? Het faillissement van Lehman Brothers in het najaar van 2008 was ook zo’n gebeurtenis die “nooit kon gebeuren”. Als de ontwikkelingen op de beurzen ons de laatste jaren iets hebben geleerd, dan is het wel dat er Zwarte Zwanen bestaan (=gebeurtenissen met een kleine kans kunnen toch optreden); – Het hele gedoe rond de stresstesten is bedoeld om vertrouwen terug te winnen. Bij wie? Bij het publiek, ja maar dan toch ook bij de banken zelf. Dit zal de komende week/weken moeten blijken op de interbancaire geldmarkt, waar banken elkaar geld toevertrouwen. Tot nu toe ging dat erg stroef en parkeerden banken die liquiditeiten over hadden dat liever bij de ECB tegen een zeer lage rente. Komt hier na de Europese stresstest verandering in: zo niet, dan mag ook het beleggend publiek voorzichtig blijven; – Ondanks de schijnbaar bemoedigende uitkomsten van de test denk ik dat de Europese banken toch meer eigen vermogen (moeten) gaan aantrekken. Dit zal niet alleen goed voor het vertrouwen zijn, maar ook afgedwongen worden door de strengere eisen die de toezichthouders verenigd in de BIS zullen stellen.

 

Enfin, de markten zullen zich de komende periode wel gaan uitspreken.

 

Op cijfergebied de komende week weer zeer veel bedrijfscijfers, waaronder van een aantal internationale ondernemingen die wij binnen ons beleggingsuniversum met extra aandacht volgen: Colgate Palmolive, Reckitt Benckiser, Bayer en natuurlijk Koninklijke Olie. Het is natuurlijk de vraag of er na de positieve reacties op de cijfers van afgelopen week nog meer in het vat zit.

Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

 

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

 

vermogensbeheerder franke burink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl