Een tsunami van goed/slecht nieuws

13 maart 2011 in Blog

 

Voor de financiële markten is vooral de onzekerheid de grootste hinderpaal, ontwikkelingen die misschien wel of misschien niet een bepaalde kant opgaan, met mogelijk wel of mogelijk geen gevolgen voor groei, inflatie, rente, enz.

Hieronder laat ik een aantal zaken de revue passeren, zonder daarmee te pretenderen volledig te zijn. Van belang is vooral de kijk die de spelers op de financiële markten op deze ontwikkelingen kunnen hebben.

–      Khadaffi wint terrein terug. Tot voor kort leek het in Libië volgens het Tunesisch/ Egyptisch scenario te verlopen: ondanks “enig verzet” moet de dictator het veld ruimen. De recente ontwikkelingen in Libië laten zien dat een overwinning voor de revolutionairen geen uitgemaakte zaak is. Effect 1: zolang er geen eenduidige winnaar van deze strijd is, duurt de onzekerheid over de Libische olie-export voort. Maar door de bereidheid van Saoedi Arabië om extra olie te pompen, kan dit worden opgevangen. Effect 2: wat als kolonel Khadaffi – ondanks een eventuele no-fly zone – echt de overwinning dreigt te halen en ook het oosten van het land weer onder controle krijgt? Gaan de (Europese) landen dan weer gewoon samenwerken met hem of proberen ze dat te voorkomen en wordt militair ingrijpen overwogen?

–      In de rest van het Midden Oosten zijn de brandjes nog niet geblust. Weliswaar heeft koningin Beatrix de sultan van Oman tot democratische concessies kunnen overhalen, maar in Bahrein en Jemen gist het nog volop. En vooral de ontwikkelingen in Saoedi Arabië zelf zullen grote gevolgen kunnen hebben. Al met al kan de olieprijs alle kanten opgaan, maar met het voortduren van de onzekerheid zal de gemiddelde olieprijs in 2011 steeds hoger komen te liggen.

–      Hogere olieprijs → hogere inflatie? Tot voor kort ontwikkelde dit zich tot de consensus-mening (zie ook onze Actuele Visie van vorige week). Samen met het voorzichtige economische herstel in de westerse landen en hogere voedsel- en grondstoffenprijzen zou dit de rentes op de kapitaalmarkt omhoog stuwen. Maar langzamerhand krijgt de andere kant van stijgende energieprijzen de overhand: namelijk dat de koopkracht van de burgers wordt aangetast en dat de winstgevendheid van de bedrijven onder druk komt. Kortom: juist deflatiegevaar! Mijn inziens weerspiegelt de daling van de 10-jaars-rente op Amerikaanse overheidspapier dit gevaar.

10jrs_treas_20110311

–      Een renteverhoging door de ECB voor april is aangekondigd en ingeprijsd door de markten. Maar komen er nu meer verhogingen dan dat ene kwartje? Waar ik vorige week dat erg waarschijnlijk achtte, lijkt mij nu de kans wat kleiner.

–      De begrotingsproblematiek in de V.S.: nog niet opgelost. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de Fed op 30 juni ophoudt met Treasuries op te kopen?  Evenmin zijn de andere Amerikaanse zorgen die we hebben, al weggenomen. De afgelopen week liet Robert Schiller – die van de S&P/Case-Schiller-huizenprijsindex – nog een bommetje ontploffen: hij denkt dat er een goede kans is dat de huizenprijzen nog eens met 15% dit jaar dalen.

–      De Europese schuldenproblematiek met lagere ratings voor Spanje en Portugal en hogere rentes die ze moeten betalen voor hun emissies van staatsobligaties. Echter dit weekend hebben de Europese regeringsleiders een nieuwe belangrijke stap gezet om de schuldencrisis onder controle te krijgen. De voorgestelde maatregelen om de financiële stabiliteit in de eurozone te vergroten zijn niet “hard” Wel substantiëler zijn de maatregelen om de effectieve leencapaciteit van het European Financial Stability Fund te vergroten en om te zetten in een permanent European Stability Mechanism. “Doen wat nodig is” was het motto. Verder zijn de tarieven voor Griekenland verlaagd en de terugbetalingstermijnen verlengd. Ook bestaat nu de mogelijkheid voor Europa om staatsobligaties van lidstaten uit emissie te kopen. Er is nog een lange weg te gaan, maar deze intenties werken de goede kant op.

–      De aardbeving in Japan en de tsunami. Onvoorstelbaar! De eerste economische commentaren  zeggen dat de gevolgen voor de beurzen beperkt zullen blijven. Er wordt verwezen naar vergelijkbare situaties in het verleden. Eerst zien en geloven, denk ik dan maar. Wat zijn de gevolgen bijvoorbeeld van een massale repatriëring van Japanse tegoeden uit het buitenland? Wat ook nog niemand kan inschatten zijn de gevolgen van de problemen met de kerncentrales en een eventuele meltdown.

–      De dollar trekt niet aan ten opzichte van de euro. Je zou verwachten dat de rol van “veilige haven” in de huidige situatie weer op de voorgrond zou komen. Dat is niet gebeurd en de verklaring is denk ik eenvoudig: Ben Bernanke.  Het beleid van de Fed is in alle opzichten erop gericht de Amerikaanse economie te stimuleren en de dollar zwak te houden.

In de komende week zullen we zien waar het zwaartepunt voor de markten komt te liggen.

 

 

Bron: Alex

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer
13 maart 2011

 

franke_wf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl