“Tussen Main Street en Wall Street”


“Tussen Main Street en Wall Street”

De belegger wordt opnieuw geconfronteerd met het verschil in ontwikkeling tussen de beurs en de reële economie. In Nederland daalt het nationaal inkomen in 2020 met meer dan 6% en dat is nog relatief goed ten opzichte van andere Europese landen. Tegelijkertijd vertonen de aandelenbeurzen weer een forse groei sinds het dieptepunt in maart. De AEX index komt weer in de buurt van de slotstand van eind 2019.

Deze tegengestelde ontwikkeling van beurs en reële economie is een intrigerend fenomeen. Immers, de aandelenkoersen van beursgenoteerde ondernemingen worden grotendeels bepaald door de winstverwachtingen voor die ondernemingen. En in de huidige economische omstandigheden zullen die verwachtingen niet al te hoog zijn. Maar, zo luidt het standaard antwoord van de beursgoeroes: beurskoersen kijken vooruit. Soms een half jaar, soms veel verder. Hét voorbeeld is de financiële crisis van 2008/2009. Aandelen herstelden zich al vanaf maart 2009, terwijl de economie pas veel en veel later tekenen van herstel vertoonde. Bovendien, nu nog veel meer dan in 2009, is er ruim geld beschikbaar. De centrale banken blijven geld pompen. En ook is de rente zeer laag. Er zijn geen alternatieven voor de beleggers.

Toch is daarmee ons inziens niet gezegd dat het business as usual is, en dat er gewoon belegd kan worden in aandelen. Deze coronadepressie heeft specifieke kenmerken. Met name bestaat het gevaar dat er een tweede corona aanval komt na de hete zomer, als de maanden weer koeler worden. Nieuwe lockdowns zullen weer nodig zijn en zullen de (wereld)economie opnieuw midscheeps treffen.

Tegenover deze onzekerheid stellen de optimisten dat er misschien binnenkort een vaccin beschikbaar komt. En dan verandert het hele beeld. De belegger zal zelf een keus moeten maken tussen Main Street en Wall Street, tussen de zwaar tegenvallende cijfers van de industrie en de dienstensector aan de ene kant, en de optimistische vooruitblik van Wall Street waar de bulls regeren.
Ook wij weten niet wat er gaat gebeuren en houden daarom een voorzichtige koers aan.

Franke J. Burink

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl